Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: novo vodstvo Dikasterija za škofe

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 01. 2023 / 08:27
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2023 / 09:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: novo vodstvo Dikasterija za škofe
Škof Robert Francis Prevost s papežem Frančiškom. FOTO: Vatican Media

Vatikan: novo vodstvo Dikasterija za škofe

Papež Frančišek je imenoval novega prefekta vatikanskega Dikasterija za škofe: to je msgr. Robert Francis Prevost, trenutno škof Chiclaya v Peruju, ki bo nasledil kardinala Marca Ouelleta. 78-letni kanadski cerkveni dostojanstvenik se z vodilnega položaja umika zaradi dopolnjene starostne meje, omenjeni dikasterij je vodil skoraj 13 let.

Škof Prevost bo prevzel tudi položaj predsednika Papeške komisije za Latinsko Ameriko, papež pa mu je ob tej priložnosti podelil naslov nadškofa – zaslužnega škofa Chiclaya. Kot poroča spletni portal Vatican News, bo obe službi prevzel 12. aprila letos.

Pestra poklicna pot škofa Prevosta

67-letni Robert Francis Prevost pripada redu avguštincev. Od leta 2015 je škof v perujskem Chiclayu, od novembra 2020 pa je tudi član Dikasterija za škofe.

Rodil se je 14. septembra 1955 v Chicagu v ameriški zvezni državi Illinois. V noviciat reda avguštincev je vstopil leta 1977 v provinci Naše ljube Gospe dobrega sveta v St. Louisu. Slovesne zaobljube je izrekel 29. avgusta 1981. V teh letih je študiral na katoliško-teološki visoki šoli v Chicagu, kjer je leta 1982 zaključil študij teologije.

Škof Prevost je velik del svojega poklicnega življenja preživel v Peruju.

V starosti 27 let ga je red poslal v Rim, kjer je na papeški univerzi sv. Tomaža Akvinskega (Angelicum) študiral kanonsko pravo. Duhovniško posvečenje je prejel 19. junija 1982. Leta 1984 je pridobil licenciat in bil za dve leti poslan v misijon v Chulucanas v Peruju.

Leta 1987 je doktoriral z disertacijo z naslovom »Vloga krajevnega priorja v avguštinskem redu«. Istega leta je bil izvoljen za vodjo poklicev in misijonov v avguštinski provinci »Mati dobrega sveta« v kraju Olympia Fields v ameriškem Illinoisu. Leta 1988 je bil poslan v misijon Trujillo kot vodja skupnega projekta formacije za kandidate, ki so se želeli pridružiti redu avguštincev. Tam je bil med drugim predstojnik skupnosti, v nadškofiji Trujillo pa je deloval kot sodni vikar ter profesor kanonskega prava, patristike in morale v velikem bogoslovnem semenišču »San Carlos in San Marcelo«.

Kanadski kardinal Marc Ouellet. FOTO: Vatican Media

Kardinal Ouellet zapušča enega najpomembnejših položajev v Vatikanu

Prefekt Dikasterija za škofe ima enega najpomembnejših položajev v rimski kuriji, predvsem zaradi odgovornosti pri postopkih imenovanja škofov in pri disciplinskih vprašanjih.

Po odstopu papeža Benedikta XVI. leta 2013 je bil kardinal Ouellet po mnenju mnogih opazovalcev eden od možnih kandidatov za naslednjega papeža.

Kanadski kardinal Marc Ouellet je omenjeno delovno telo vodil od leta 2010, pred tem pa je bil od leta 2002 nadškof domače kanadske škofije Quebec. Leta 2003 je bil sprejet v kardinalski zbor. V letih 2001 in 2002 je bil v rimski kuriji tudi tajnik Sveta za edinost kristjanov. Po odstopu papeža Benedikta XVI. leta 2013 je bil kardinal Ouellet po mnenju mnogih opazovalcev eden od možnih kandidatov za naslednjega papeža.

78-letni kardinal se je nedavno znašel na naslovnicah časnikov s tožbo zaradi obrekovanja nekdanje cerkvene uslužbenke, ki je cerkvenega dostojanstvenika obtožila spolnega napada v času, ko je bil še nadškof v Quebecu.

Nalaganje
Nazaj na vrh