Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: tudi ženske naj imajo besedo pri izbiri škofov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 07. 2022 / 11:19
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2022 / 11:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: tudi ženske naj imajo besedo pri izbiri škofov
S. Raffaella Petrini med srečanjem s papežem Frančiškom. FOTO: Vatican Media

Papež: tudi ženske naj imajo besedo pri izbiri škofov

Papež Frančišek v tretjem delu pogovora za tiskovno agencijo Reuters predstavlja svoje načrte za okrepitev vloge žensk v rimski kuriji, napovedal pa je tudi, da namerava dve ženski imenovati v Dikasterij za škofe, saj si želi, da bi visoke položaje v Vatikanu zasedalo še več žensk.

Papež je to izjavil v daljšem pogovoru z Reutersovim vatikanistom Philipom Pullello minulo soboto, ko je med drugim odgovarjal na vprašanja o navzočnosti žensk v Vatikanu, o novi apostolski konstituciji Praedicate evangelium, ki je dejansko reforma rimske kurije, in o tem, katere vatikanske urade bi lahko v prihodnosti zaupali laikom ali ženskam.

Papež Frančišek je »pripravljen dati priložnost ženskam«.

Pomembnejše odlomke 90-minutnega pogovora v zadnjih dneh predstavljajo na spletnem portalu Vatican News in tokratni poudarki so osredinjeni na vlogo žensk v Katoliški cerkvi. »Pripravljen sem jim dati priložnost,« je v pogovoru dejal Frančišek in spomnil, da je lani prvič imenoval žensko na drugi položaj v vatikanskem governatoratu: s. Raffaella Petrini je bila izbrana za »podpredsednico vatikanske vlade«.

FOTO: Vatican Media

Frančišek še vedno govori o »kongregacijah« …

Papež je poleg tega napovedal: »Prvič bosta dve ženski imenovani v odbor pri Kongregaciji za škofe, ki je pristojen za izbiro novih škofov,« s čimer bodo ženske prvič v zgodovini imele besedo na tem položaju v Vatikanu. Sveti oče pri tem ni navedel konkretnih imen, dejal je le: »Na ta način se stvari nekoliko odpirajo.«

Dokončna odločitev za imenovanje škofov seveda ostaja v pristojnosti papeža.

Kot pri tem izpostavljajo pri nemškem uredništvu Radia Vatikan, je ena od osrednjih zahtev procesa reforme Katoliške cerkve v Nemčiji, da pri izbiri novih škofov soodločajo laiki. Dokončna odločitev za imenovanje škofov seveda ostaja v pristojnosti papeža.

FOTO: Vatican Media

Kmalu tudi ženska na čelu vatikanske knjižnice?

Odbor pri Kongregaciji za škofe, ki se od začetka junija, ko je v veljavo stopila reforma rimske kurije, uradno imenuje Dikasterij za škofe, je doslej vključeval kardinale, škofe in duhovnike; običajno se sestaja dvakrat mesečno v Rimu. Dikasterij vodi kanadski kardinal Marc Ouellet, med člani je tudi švicarski kardinal Kurt Koch.

Reforma rimske kurije je prvič omogočila tudi imenovanje laikov na čelo vatikanskih »ministrstev« ali dikasterijev.

Reforma rimske kurije je prvič omogočila tudi imenovanje laikov na čelo vatikanskih »ministrstev« ali dikasterijev. Na vprašanje, katere dikasterije bo morda kmalu vodil laik, moški ali ženska, je papež Frančišek navedel dikasterije za laike, družino in življenje, za izobraževanje in kulturo ter apostolsko knjižnico (ki na nek način velja za samostojen dikasterij).

FOTO: Vatican Media

Vedno več žensk na pomembnih položajih v Vatikanu

Frančišek je v svojem pontifikatu, ki ga je nastopil marca 2013, na pomembne položaje v Vatikanu doslej pogosto imenoval ženske. 53-letna italijanska sociologinja in redovnica s. Raffaella Petrini je bila izbrana za namestnico vodje vatikanske državne uprave, 47-letna s. Alessandra Smerilli je tajnica dikasterija za razvoj, 68-letna pravnica Francesca Di Giovanni je podtajnica za večstranske odnose v vatikanskem državnem tajništvu, 53-letna francoska teologinja Nathalie Becquart pa je podtajnica sinodalnega tajništva. Becquartova je prva ženska s pravico glasovanja v škofovski sinodi, Barbara Jatta pa je prva ženska na čelu Vatikanskih muzejev. Slovenka Nataša Govekar je direktorica pastoralno-teološkega oddelka Dikasterija za komunikacijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh