Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prva ženska z glasovalno pravico pri škofovski sinodi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 02. 2021 / 10:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2021 / 14:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prva ženska z glasovalno pravico pri škofovski sinodi

Prva ženska z glasovalno pravico pri škofovski sinodi

Papež je francosko teologinjo Nathalie Becquart imenoval za podtajnico glavnega tajništva sinode.

S. Natalie Becquart FOTO: Vatican Media

V škofovsko sinodo Katoliške cerkve je bila prvič v njeni zgodovini imenovana ženska, ki ima na tem položaju tudi pravico do glasovanja. Kot so po navedbah avstrijskega Kathpressa ob koncu tedna sporočili iz Vatikana, je papež Frančišek 51-letno francosko teologinjo imenoval za podtajnico v glavnem tajništvu sinode. Becquartova je bila od leta 2019 že svetovalka omenjenega tajništva, kot podtajnica (»sottosegretario donna«) pa zdaj pripada vodilnemu telesu te ustanove v rimski kuriji.

Z imenovanjem s. Nathalie Becquart in možnostjo, da sodeluje z glasovalno pravico, so se po besedah glavnega tajnika sinode, kardinala Maria Grecha, odprla nova vrata. Pozneje bo videti, »katere korake bo še mogoče narediti v prihodnosti,« je v pogovoru za spletni portal Vatican News pojasnil kardinal. Skupaj z Becquartovo je bil na položaj drugega podtajnika imenovan še španski avguštinec, 59-letni Luis Marin de San Martin.

Glasovalna pravica žensk na škofovskih sinodah pričakovana že dlje časa

Glasovalno pravico žensk na škofovskih sinodah so v preteklih letih že večkrat spodbujali in pričakovali. Nazadnje so o tem razpravljali na sinodi o mladih leta 2018 in sinodi o Amazoniji leta 2019. Takrat je s pravico oddaje glasu prvič sodeloval redovni predstojnik, ki ni prejel duhovniškega posvečenja, med glasovalci pa ni bilo vodilne predstavnice ženskih redov.

Nathalie Becquart pripada leta 1963 ustanovljeni redovni skupnosti »Institut La Xaviere«. V Parizu je študirala teologijo, filozofijo in sociologijo, v Bostonu v ZDA pa se je med podiplomskim študijem teologije ukvarjala s sinodalnostjo v Cerkvi. Leta 1995 se je pridružila skupnosti Xaviere, kjer je leta 2005 izrekla večne zaobljube. V letih med 2008 in 2012 je bila Becquartova nacionalna direktorica Komisije za evangelizacijo in poklicno pastoralo pri Francoski škofovski konferenci.

S. Nathalie Becquart: znamenje zaupanja ženskam v Cerkvi

S. Nathalie Becquart je v prvem odzivu na imenovanje izrazila svoje navdušenje nad povabilom, naj »služi vesoljni Cerkvi«. V pogovoru za spletni portal Vatican News je pojasnila, da se počuti »kot na robu nove dogodivščine, med katero bo odkrila veliko novega«, obenem pa izrazila svoje zadovoljstvo ob prihodnjem sodelovanju s kolegom Luisom Marinom de San Martinom in glavnik tajnikom sinode, kardinalom Grechom.

Na vprašanje, kako se počuti kot prva ženska na tem položaju, je povedala, da v svojem imenovanju vidi »znamenje zaupanja ženskam v Cerkvi«.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh