Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež upa na skorajšnjo obnovitev sporazuma s Kitajsko

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 07. 2022 / 16:25
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2022 / 13:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež upa na skorajšnjo obnovitev sporazuma s Kitajsko
Drugi del pogovora za Reuters je bil namenjen sporazumu o imenovanju škofov, ki sta ga Sveti sedež in Ljudska republika Kitajska podpisala jeseni 2018. FOTO: Vatican Media

Papež upa na skorajšnjo obnovitev sporazuma s Kitajsko

Začasni sporazum o imenovanju katoliških škofov na Kitajskem, ki sta ga Sveti sedež in Ljudska republika sklenila leta 2018, se po mnenju papeža Frančiška »dobro« udejanja, sveti oče pa upa, da bo dokument oktobra letos znova podaljšan.

Papež je to izjavil v drugem delu daljšega pogovora za agencijo Reuters: minuli konec tedna se je okoli 90 minut pogovarjal z njihovim vodilnim vatikanistom Philipom Pullello in danes so na spletnem portalu Vatican News objavili še nekaj povzetkov tem, o katerih sta razpravljala sogovornika.

 O »mučeništvu potrpežljivosti« je govoril že kardinal Agostino Casaroli, ki je bil med pontifikatoma Pavla VI. in Janeza Pavla II. odgovoren za vzhodno politiko Vatikana do držav tedanjega sovjetskega bloka.

Drugi del pogovora je bil namenjen sporazumu o imenovanju škofov, ki sta ga Sveti sedež in Ljudska republika Kitajska podpisala jeseni 2018. Podrobnosti zgodovinskega sporazuma so zaenkrat zaupne, končno besedo pa naj bi vendarle imel papež Frančišek. Sporazum je omogočil kitajskim škofom, ki so bili posvečeni brez papeževe privolitve in so jih priznale le državne oblasti, da so znova združeni z vesoljno Cerkvijo. Začasni sporazum je bil sprva sklenjen za dve leti, leta 2020 pa podaljšan še za dve leti. Papež v pogovoru za Reuters odločno zagovarja sporazum in izraža upanje, da bo dokument letos jeseni znova podaljšan.

Politika majhnih korakov

Frančišek v pogovoru zagovarja tudi politiko majhnih korakov, to »mučeništvo potrpežljivosti«, o katerem je govoril že kardinal Agostino Casaroli, ki je bil med pontifikatoma Pavla VI. in Janeza Pavla II. odgovoren za vzhodno politiko Vatikana do držav tedanjega sovjetskega bloka.

Diplomacija je umetnost mogočega in pomeni, da počnemo stvari, ki omogočajo uresničitev mogočega.

»Mnogi so govorili toliko stvari proti Janezu XXIII., Pavlu VI. in Casaroliju,« je papež dejal v pogovoru za Reuters. »Ampak tako je v diplomaciji. V brezizhodnem položaju je treba iskati možen izhod in ne idealnega.« Po navedbah Reutersa je papež še dejal: »Diplomacija je umetnost mogočega in pomeni, da počnemo stvari, ki omogočajo uresničitev mogočega.«

Philip Pullella in papež Frančišek. FOTO: Vatican Media

Stvari napredujejo »na kitajski način«

Glede začasnega sporazuma med Pekingom in Svetim sedežem je Frančišek dejal, da je imenovanje škofov na Kitajskem od leta 2018 sicer napredovalo razmeroma počasi, vendar so se pokazali rezultati: »Stvari počasi napredujejo, vendar so bili nekateri (škofje) že imenovani.« Zato po njegovem mnenju stvari napredujejo »na kitajski način«, saj imajo Kitajci »tako izostren občutek za čas, da jih nihče ne more prehiteti«. Papež je v pogovoru spregovoril tudi o izzivih, s katerimi se sooča Kitajska:

Sporazum se dobro udejanja in upam, da ga bomo oktobra lahko podaljšali.

»Tudi oni imajo svoje težave,« je pojasnil in ob tem omenil različna stališča območnih oblasti na Kitajskem. »Razmere niso enake v vseh regijah države. Način odnosov (s Katoliško cerkvijo, op. prev.) je odvisen tudi od vladarjev.«

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. FOTO: Vatican Media

Papežev sklep o začasnem sporazumu o imenovanju škofov je vsekakor naslednji: »Sporazum se dobro udejanja in upam, da ga bomo oktobra lahko podaljšali.«

Sporazum izvaja kardinal Parolin, najboljši diplomat Svetega sedeža, ki uživa velik diplomatski ugled.

Papež je v pogovoru z Reutersovim časnikarjem izrecno pohvalil diplomatske sposobnosti vatikanskega državnega tajnika kardinala Pietra Parolina: »Sporazum izvaja kardinal Parolin, najboljši diplomat Svetega sedeža, ki uživa velik diplomatski ugled. Zna se pravilno premikati, je človek dialoga in se pogovarja s kitajskimi oblastmi. Verjamem, da je komisija, ki jo vodi, storila vse, da bi napredovala in poiskala izhod, ki so ga tudi našli,« je glede sporazuma s Kitajsko dejal papež.

Nalaganje
Nazaj na vrh