Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan dobil »podpredsednico vlade«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 11. 2021 / 18:04
Oznake: Cerkev, Vatikan
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2021 / 18:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan dobil »podpredsednico vlade«
Raffaella Petrini med srečanjem s papežem Frančiškom FOTO: Vatican Media

Vatikan dobil »podpredsednico vlade«

Vatikanska država je dobila podpredsednico vlade: papež Frančišek je danes 52-letno italijansko politologinjo in redovnico Raffaello Petrini imenoval za glavno tajnico vatikanskega governatorata.

Kot poroča spletni portal Vatican News, je bila Petrinijeva doslej zaposlena na Kongregaciji za evangelizacijo narodov. Njen namestnik v vatikanski upravi bo dosedanji vodja tamkajšnjega pravnega urada, 55-letni Giuseppe Puglisi-Alibrandi.

Raffaella Petrini je prva ženska na položaju glavne tajnice vatikanskega governatorata.

Petrinijeva je prva ženska na položaju glavne tajnice governatorata; ta položaj je bil doslej običajno v rokah škofov. Redovnica je doktorirala na papeški univerzi Svetega Tomaža Akvinskega v Rimu, kjer je trenutno docentka.

Vatikanski governatorat je uprava vatikanske mestne države. Ustanovljen je bil leta 1993, sestavlja pa ga komisija sedmih kardinalov, ki jo vodi predsednik. Med drugim skrbi za Vatikanske muzeje ter Filatelistični in poštni urad.

Papež Frančišek je v zadnjih mesecih na visoke položaje v Vatikanu imenoval več žensk.

Papež Frančišek je v zadnjih mesecih na visoke položaje v Vatikanu imenoval več žensk: 51-letno francosko teologinjo Nathalie Becquart je imenoval za podtajnico glavnega tajništva sinode, s čimer je postala prva ženska z glasovalno pravico pri škofovski sinodi, 46-letno italijansko redovnico Alessandro Smerilli pa za tajnico in s tem namestnico vodje vatikanskega Dikasterija za pospeševanje celostnega človeškega razvoja.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh