Zapri
Iskanje

Vatikan objavil temo poslanice za 57. medijsko nedeljo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 09. 2022 / 15:52
Oznake: Cerkev, Družba, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.09.2022 / 15:59
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vatikan objavil temo poslanice za 57. medijsko nedeljo

Vatikan objavil temo poslanice za 57. medijsko nedeljo
Papež Frančišek v pogovoru s časnikarji med letom v Vatikan. FOTO: Vatican Media
Tiskovni urad Svetega sedeža je danes objavil temo poslanice za 57. svetovni dan družbenega obveščanja.

Medijsko nedeljo 2023 bomo obhajali v skladu z vsebino papeževe poslanice z naslovom: »Govoriti s srcem: Veritatem facientes in caritate (Posredovati resnico z dejavno ljubeznijo, op. prev.)« (Ef 4,15). Tema je povezana je z letošnjo, »Poslušati z ušesi srca«, in je del poti, ki bo celotno Cerkev privedla do obhajanja sinode oktobra 2023. Govoriti s srcem pomeni »dati razlog upanja, ki je v nas« (prim. 1 Pt 3,14-17), in to s krotkostjo, pri čemer dar komunikacije uporabljamo kot most in ne kot zid. V času, ki ga tudi v življenju Cerkve zaznamujejo razhajanja in pretirane razprave, ki burijo duhove, smo povabljeni, da gremo proti toku.

FOTO: Vatican Media

Govoriti resnico v slogu usmiljenja

Tema v nadaljevanju vabi vse, naj se ne bojijo »povedati včasih neprijetne resnice, ki ima svoje temelje v evangeliju«. Tega oznanjevanja pa ne smemo ločiti od »sloga usmiljenja, iskrene udeležbe v radosti in trpljenju ljudi našega časa«, kot je razvidno iz dialoga med skrivnostnim popotnikom in učenci v Emavsu v Svetem pismu.

Vsi, ki delajo na področju komunikacij, so poklicani, da opravljajo svoj poklic kot poslanstvo za izgradnjo pravičnejše, bolj bratske in bolj človeške prihodnosti.

Nesovražna komunikacija

V dramatičnem kontekstu oboroženih sporov v različnih delih sveta tema potrjuje pomen nesovražne komunikacije. Spodbuja »komunikacijo, odprto za dialog z drugim, ki spodbuja 'celostno razorožitev' in si prizadeva odpraviti 'psihozo vojne', ki se skriva v naših srcih,« kot je pred šestdesetimi leti preroško pozval sv. papež Janez XXIII. v svoji okrožnici Mir na zemlji (Pacem in Terris).

V zvezi s tem so vsi, predvsem pa tisti, ki delajo na področju komunikacij, poklicani, da opravljajo svoj poklic »kot poslanstvo za izgradnjo pravičnejše, bolj bratske in bolj človeške prihodnosti«.

Vatikanski časnikarki v pogovoru z ukrajinskim škofom Pavlom Hončarukom iz škofije Harkov-Zaporožje. FOTO: Vatican Media

Imenovanje novih svetovalcev

Papež Frančišek je danes imenoval tudi dva nova člana in deset novih svetovalcev Dikasterija za komunikacije. Nova člana sta nadškof Ivan Maffeis, nadškof Perugie-Città della Pieve v Italiji in in škof Valdir Jose De Castro iz škofije Campo Limpo v Braziliji. Novi svetovalci so: p. Andrew Kaufa, S.M.M.; Fabio Pasqualetti, S.D.B., George Plathottam, S.D.B.; redovnici Veronica Amata Donatello, S.F.A., in Adelaide Felicitas Ndilu, S.I.H.M.; Antonio Cisternino, profesor na univerzi v Pisi; Óscar Augusto Elizalde Prada, Helen Osman, John E. Corcoran in Tomás Insua.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close