Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan objavil temo poslanice za 57. medijsko nedeljo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 09. 2022 / 15:52
Oznake: Cerkev, Družba, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.09.2022 / 15:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan objavil temo poslanice za 57. medijsko nedeljo
Papež Frančišek v pogovoru s časnikarji med letom v Vatikan. FOTO: Vatican Media

Vatikan objavil temo poslanice za 57. medijsko nedeljo

Tiskovni urad Svetega sedeža je danes objavil temo poslanice za 57. svetovni dan družbenega obveščanja.

Medijsko nedeljo 2023 bomo obhajali v skladu z vsebino papeževe poslanice z naslovom: »Govoriti s srcem: Veritatem facientes in caritate (Posredovati resnico z dejavno ljubeznijo, op. prev.)« (Ef 4,15). Tema je povezana je z letošnjo, »Poslušati z ušesi srca«, in je del poti, ki bo celotno Cerkev privedla do obhajanja sinode oktobra 2023. Govoriti s srcem pomeni »dati razlog upanja, ki je v nas« (prim. 1 Pt 3,14-17), in to s krotkostjo, pri čemer dar komunikacije uporabljamo kot most in ne kot zid. V času, ki ga tudi v življenju Cerkve zaznamujejo razhajanja in pretirane razprave, ki burijo duhove, smo povabljeni, da gremo proti toku.

FOTO: Vatican Media

Govoriti resnico v slogu usmiljenja

Tema v nadaljevanju vabi vse, naj se ne bojijo »povedati včasih neprijetne resnice, ki ima svoje temelje v evangeliju«. Tega oznanjevanja pa ne smemo ločiti od »sloga usmiljenja, iskrene udeležbe v radosti in trpljenju ljudi našega časa«, kot je razvidno iz dialoga med skrivnostnim popotnikom in učenci v Emavsu v Svetem pismu.

Vsi, ki delajo na področju komunikacij, so poklicani, da opravljajo svoj poklic kot poslanstvo za izgradnjo pravičnejše, bolj bratske in bolj človeške prihodnosti.

Nesovražna komunikacija

V dramatičnem kontekstu oboroženih sporov v različnih delih sveta tema potrjuje pomen nesovražne komunikacije. Spodbuja »komunikacijo, odprto za dialog z drugim, ki spodbuja 'celostno razorožitev' in si prizadeva odpraviti 'psihozo vojne', ki se skriva v naših srcih,« kot je pred šestdesetimi leti preroško pozval sv. papež Janez XXIII. v svoji okrožnici Mir na zemlji (Pacem in Terris).

V zvezi s tem so vsi, predvsem pa tisti, ki delajo na področju komunikacij, poklicani, da opravljajo svoj poklic »kot poslanstvo za izgradnjo pravičnejše, bolj bratske in bolj človeške prihodnosti«.

Vatikanski časnikarki v pogovoru z ukrajinskim škofom Pavlom Hončarukom iz škofije Harkov-Zaporožje. FOTO: Vatican Media

Imenovanje novih svetovalcev

Papež Frančišek je danes imenoval tudi dva nova člana in deset novih svetovalcev Dikasterija za komunikacije. Nova člana sta nadškof Ivan Maffeis, nadškof Perugie-Città della Pieve v Italiji in in škof Valdir Jose De Castro iz škofije Campo Limpo v Braziliji. Novi svetovalci so: p. Andrew Kaufa, S.M.M.; Fabio Pasqualetti, S.D.B., George Plathottam, S.D.B.; redovnici Veronica Amata Donatello, S.F.A., in Adelaide Felicitas Ndilu, S.I.H.M.; Antonio Cisternino, profesor na univerzi v Pisi; Óscar Augusto Elizalde Prada, Helen Osman, John E. Corcoran in Tomás Insua.

Nalaganje
Nazaj na vrh