Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan objavil temo za svetovni dan beguncev 2024

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 26. 02. 2024 / 12:57
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.02.2024 / 13:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan objavil temo za svetovni dan beguncev 2024
Migranti, ki so pred kratkim prispeli v Brooklyn v New Yorku. FOTO: Vatican Media

Vatikan objavil temo za svetovni dan beguncev 2024

»Bog hodi s svojim ljudstvom« je tema letošnjega svetovnega dneva migrantov in beguncev, ki ga bomo v Katoliški cerkvi obhajali 29. septembra: sporočilo se osredinja na potujočo razsežnost Cerkve, kot so konec minulega tedna sporočili iz Vatikana.

Za organizacijo svetovnega dneva migrantov in beguncev je pristojen Dikasterij za služenje celostnemu človeškemu razvoju, ki ga vodi kardinal Michael Czerny. V središču tematike so tokrat »naši bratje in sestre migranti«, ki so nekakšen »sodoben simbol potujoče Cerkve«.

Na tej poti je pomembno, da prepoznamo navzočnost Boga, ki hodi s svojim ljudstvom ter mu na vsakem koraku zagotavlja vodenje in zaščito.

Kot so še zapisali v izjavi za javnost, je to »pot, ki jo je treba prehoditi na sinodalni način, premagati vse grožnje in ovire, da bi skupaj dosegli svojo pravo domovino. Na tej poti je pomembno, da prepoznamo navzočnost Boga, ki hodi s svojim ljudstvom ter mu na vsakem koraku zagotavlja vodenje in zaščito. Prav tako pomembno pa je, da v vsakem migrantu, ki potrka na vrata naših src in nam ponudi priložnost za srečanje, prepoznamo navzočnost Gospoda, Emanuela, Boga z nami.«

Begunci v begunskem taborišču v Demokratični republiki Kongo. FOTO: Vatican Media

110. obletnica spominskega dne

Letos obeležujemo 110 let od prvega katoliškega svetovnega dne migrantov in beguncev. Papež Benedikt XV. (1914-1922) ga je razglasil leta 1914, da bi spodbudil katoličane po vsem svetu, naj se spominjajo vseh, ki so bili razseljeni zaradi spopadov, preganjanja ali gospodarskih težav, in naj zanje molijo. Papež Frančišek je prvotni datum prestavil iz januarja v september, saj je bil prejšnji datum preblizu številnim drugim cerkvenim spominskim in prazničnim dnem, ki jih obhajamo v januarju.

Papež Frančišek bo pred spominskim dnem tradicionalno objavil poslanico na izbrano temo.

Kupi v trgovini

Slika na lesu - Marija begunka
S podobo Marije
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh