Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan obsodil rasistične opazke proti ministrici

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 07. 2013 / 08:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan obsodil rasistične opazke proti ministrici

Vatikan obsodil rasistične opazke proti ministrici

Ostra kritika kardinala Veglioja zaradi izjave podpredsednika italijanskega senata Calderolija o Cecile Kyenge, političarki afriškega rodu.

Predsednik Papeškega sveta za preseljence, kardinal Antonio Maria Veglio, je ostro obsodil rasistično izjavo podpredsednika italijanskega senata Roberta Calderolija o Cecile Kyenge, političarki afriškega rodu, italijanski ministrici za integracijo. Calderolijeva opazka je dosegla dno, kot je kardinal Veglio pojasnil v pogovoru za italijanski časnik 'Il Messaggero'. »Razmišljanje, da je nekdo vreden več zgolj zaradi barve svoje kože, je grozljivo in skrajno neprimerno.«

Calderoli, poslanec Severne Lige, je na zboru stranke v Trevisu izjavil, da ga temnopolta ministrica 'spominja na orangutana'. Senator naj bi se Kyengejevi medtem že osebno opravičil.

Žaljiva opazka pa je naletela na precejšen odpor med politiki drugih strank in tudi pri italijanskem predsedniku Giorgiu Napolitanu. Zahteve po odstopu s svojega položaja Calderoli doslej ostro zavrača.

Predsednik Papeškega sveta za preseljence je v pogovoru za italijanski časnik opozoril na možne posledice rasizma. Časi, ko so bili v imenu domnevne rasne večvrednosti zagrešeni grozljivi zločini, niti niso tako oddaljeni. Kardinal je izrazil prošnjo po gostoljubju do vseh beguncev, ki se želijo umakniti pred vojnami in katastrofami. Ob tem je spomnil tudi na obisk papeža Frančiška na 'begunskem otoku' Lampedusi v začetku minulega tedna.

Tokovi beguncev bodo vedno prihajali, je pojasnil kardinal Veglio. Nihče ne oporeka, da so s tem povezane precejšnje težave držav, ki begunce sprejmejo. Poleg tega imajo države pravico, da zavrnejo tiste ljudi, ki nimajo pravih vzrokov za pobeg iz domovine. Obenem je potrebno vložiti ogromno sredstev in energije v integracijo beguncev. Vsekakor je povsem neprimerno, da begunce brez dokumentov mečemo v isti koš s kriminalci in prestopniki.

Cerkev si bo po besedah kardinala Veglioja s svojo vesoljno mrežo vedno dejavno prizadevala za lajšanje težav s preseljevanjem.

Vir: Kathpress

Foto: splet


Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh