Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan obžaluje trpljenje žrtev spolnih zlorab

Objava: 10. 10. 2011 / 08:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan obžaluje trpljenje žrtev spolnih zlorab

Predsednik irske vlade Enda Kenny odgovor Vatikana na poročilo preiskovalne komisije o spolnih zlorabah v škofiji Cloyne vidi kot opravičilo.

Predsednik irske vlade Enda Kenny odgovor Vatikana na poročilo preiskovalne komisije o spolnih zlorabah v škofiji Cloyne vidi kot opravičilo. Kot poročanje irskih medijev povzema avstrijska katoliška agencija Kathpress, je Kenny na neki parlamentarni seji minuli teden poudaril, kako po njegovem razumevanju 'Sveti sedež obžaluje strašno trpljenje žrtev spolnih zlorab in njihovih družin na Irskem in da priznava težke napake v obravnavanju krize glede spolnih zlorab'.

Uradni ton zapisanega je sicer številne ljudi precej razočaral, meni predsednik irske vlade, kljub temu pa pomeni korak 'k premagovanju žalostne zgodovine zlorab in pomankljivega ukvarjanja s tem vprašanjem'. Kenny je še dodal, da po svojem julijskem govoru, v katerem je ostro napadel Sveti sedež zaradi domnevnega oviranja preiskave v škofiji Cloyne, ni imel več nikakršnih stikov s predstavniki irske katoliške Cerkve ne z Vatikanom. Sprejema pa pripravljenost katoliške Cerkve za neomejeno sodelovanje pri bodočih ukrepih za zaščito otrok.

V poročilu preiskovalne komisije v škofiji Cloyne je bilo raziskanih devetnajst obtožb proti duhovnikom, ki so bili zaradi domnevnih spolnih zlorab ovadeni med leti 1996 in 2009. V vseh primerih razen dveh je do zlorab prišlo med leti 1930 in 1990. Poročilo Vatikanu očita, da je še leta 1997 stroge smernice irskih škofov pri ravnanju v primeru spolne zlorabe označil kot cerkveno protipravne in s tem oviral pojasnitev določenih primerov.

Na fotografiji: predsednik irske vlade Enda Kenny

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh