Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: odločen »ne« liberalizaciji nemške Cerkve

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 01. 2023 / 10:18
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2023 / 09:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: odločen »ne« liberalizaciji nemške Cerkve
Logotip nemške sinodalne poti. FOTO: Vatican Media

Vatikan: odločen »ne« liberalizaciji nemške Cerkve

Vatikan je zavrnil ustanovitev »sinodalnega sveta« v nemški Cerkvi: v pismu Nemški škofovski konferenci, ki ga je ta v začetku tedna objavila na spletu, pristojni v Vatikanu pojasnjujejo, da »niti sinodalna pot, niti organ, ki ga ta ustanovi, niti škofovska konferenca nimajo pristojnosti za ustanovitev 'sinodalnega sveta' na nacionalni, škofijski ali župnijski ravni«.

Vatikansko pismo z datumom 16. januar so podpisali vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, prefekt Dikasterija za nauk vere Luis Ladaria in prefekt Dikasterija za škofe Marc Ouellet. Papež je pismo potrdil »in forma specifica« in naročil, naj se posreduje naslovniku, poroča spletni portal Vatican News.

»Sinodalni svet« je eden od reformnih projektov sinodalne poti, ki jo v Nemčiji izvajajo že več let: projekt skupaj oblikujejo škofje in laiki. Omenjeni svet naj bi bil skupni svetovalni in upravni organ na nacionalni ravni in naj bi se ukvarjal z »bistvenimi spremembami v Cerkvi in družbi«. Te pripravlja »sinodalni odbor«, ki naj bi vključeval 27 škofov in nekatere druge člane.

Odgovor na pismo nekaterih nemških škofov

V pismu iz Vatikana je še poudarjeno, da nemški škofje »niso dolžni« sodelovati v »sinodalnem odboru«, ki naj bi do leta 2026 pripravil »sinodalni svet«. Vatikan je že lani opozoril: sinodalna pot »nima pristojnosti škofov in vernikov obvezati k sprejetju novih oblik vodenja Cerkve ter k novim pristopom k cerkvenemu nauku in morali«, pismo navaja besede Svetega sedeža z dne 21. julija 2022, ki se nanaša na sinodalno pot.

Različni nemški škofje so želeli od Vatikana izvedeti, ali so lahko zavezani k sodelovanju v »sinodalnem odboru«.

Z navedbo, da nemški škofje »niso dolžni sodelovati v sinodalnem odboru«, je Vatikan odgovoril na pismo različnih nemških škofov. Škofje iz Kölna (Woelki), Eichstätta (Hanke), Augsburga (Meier), Passaua (Oster) in Regensburga (Voderholzer) so želeli od Vatikana izvedeti, ali so lahko zavezani k sodelovanju v »sinodalnem odboru« ali je to neobvezno. Kot je razvidno iz zdaj objavljenega vatikanskega pisma, so svojo prošnjo v pismu naslovili na Vatikan tik pred božičem.

V štiri strani dolgem vatikanskem odgovoru se predstavniki rimske kurije nemškim škofom znova zahvaljujejo za njihova »velika prizadevanja« pri obravnavi spolnih zlorab in »pogosto neustreznega pristopa nekaterih pastirjev Cerkve«. Škofovsko konferenco spodbujajo, naj to delo nadaljuje v duhu smernic, ki jih je dal papež Frančišek. Med obiskom ad limina Nemške škofovske konference novembra lani je Vatikan pohvalil tudi zavzetost nemške Cerkve pri soočanju z zlorabami.

Vrsta opazk

Papež Frančišek in Vatikan sta že večkrat komentirala nemško »sinodalno pot«. Vatikansko pismo z dne 16. januarja 2023 se sklicuje na nekatere od teh izjav: papež Frančišek je junija 2019 napisal pismo nemški Cerkvi o sinodalni poti, namenjeno tako škofom kot laikom. V pismu, ki ga je sveti oče večkrat navedel kot usmeritev za sinodalno pot v Nemčiji, spodbuja nemško Cerkev, naj sledi skupni poti razločevanja in poslušanja, obenem pa svari pred »posebnimi« potmi.

Sinode niso parlament in jih ne smemo napačno razumeti kot javnomnenjskih raziskav s posledičnim sklepanjem kompromisov.

Glede cerkvenih reform je Frančišek večkrat poudaril, da sinode niso parlament in jih ne smemo napačno razumeti kot javnomnenjskih raziskav s posledičnim sklepanjem kompromisov. Pred kratkim je zlasti nemški Cerkvi priporočil, naj se ne izgublja v razpravah, ampak naj se vrne k verskemu čutu vernega ljudstva.

Septembra 2019 je prefekt (tedanje) Kongregacije za škofe Marc Ouellet, ko je bil statut sinodalne poti še v pripravi, izrazil dvom o skladnosti sinodalne poti s kanonskim pravom. V pismu, ki mu je bilo priloženo tudi pravno mnenje, je poudaril, da bo treba končni statut predložiti papežu v potrditev.

Nobenih sprememb brez potrditve Vatikana

Julija 2022 je sveti sedež v kratki izjavi pojasnil, kako sinodalna pot v Nemčiji »nima pristojnosti škofov in vernikov obvezati k sprejetju novih oblik vodenja Cerkve ter k novim pristopom k cerkvenemu nauku in morali«. Nove uradne strukture ali nauke bi bilo treba uskladiti na ravni vesoljne Cerkve, ohraniti bi bilo treba edinost Cerkve in nemške predloge vključiti v sinodalni proces vesoljne Cerkve. Pismo ni bilo imensko podpisano, vendar je bilo na splošno označeno kot izjava Svetega sedeža.

Podpisniki vatikanskega pisma opozarjajo na poslanstvo škofa, kot je oblikovano v dogmatični konstituciji Lumen gentium.

Med obiskom ad limina nemških škofov v Vatikanu novembra 2022 sta kardinala Luis Ladaria in Marc Ouellet izrazila različne pomisleke glede sinodalne poti. Prefekt Dikasterija za škofe kardinal Ouellet se je zavzel za »moratorij na sinodalno pot« in »temeljito revizijo« njenih zahtev v luči rezultatov svetovnega sinodalnega procesa, ki se trenutno odvija v vesoljni Cerkvi. Ouellet je dal vedeti, da mu je predvsem do popravljene, »manj parlamentarne« sinodalne poti.

V vatikanskem pismu z dne 16. januarja 2023, ki je bilo v teh dneh predstavljeno javnosti in ga je papež Frančišek izrecno potrdil, avtorji opozarjajo na poslanstvo škofa, kot je oblikovano v dogmatični konstituciji Lumen gentium. Sklicujejo se tudi na papeževo pismo o sinodalni poti iz leta 2019 in potrjujejo vatikansko navodilo iz leta 2022, da se nove oblike vodenja in poučevanja ne smejo uvesti brez potrditve Vatikana.

Kaj je nemška sinodalna pot?

Spomnimo: Cerkev v Nemčiji s svojo sinodalno potjo buri duhove že od leta 2018. Prenovo so začeli zaradi škandalov o spolnih zlorabah, ki so med verniki močno omajali zaupanje v cerkvene voditelje, zahteve tako laikov kot duhovnikov pa so se sčasoma razširile tudi na druga področja, predvsem celibata, vloge žensk v Cerkvi in obravnave istospolnih parov.

V Vatikanu so od vsega začetka opozarjali, da nemški način uvajanja sprememb ni primeren. Papež Frančišek je v pismu nemškim katoličanom leta 2019 zapisal, da na tako pomembna vprašanja ni mogoče najti preprostih in hitrih odgovorov, predvsem pa jim je položil na srce, naj se pri tem ne zanašajo zgolj na lastne moči, metode in razum. Če bodo nadaljevali zastavljeno pot, jim grozi, tako sveti oče, da bodo postali protestantska Cerkev.

Po mnenju nekaterih opazovalcev utegne nemška sinodalna pot usodno vplivati na celotno Katoliško cerkev.

Nemške katoličane je povabil, naj se vrnejo k vernosti in pobožnosti starih staršev ter naj kot korenino vere ohranijo evangelij in srečanje z živim Jezusom.

Po mnenju nekaterih opazovalcev utegne nemška sinodalna pot usodno vplivati na celotno Katoliško cerkev.

Kupi v trgovini

133 - Apostolsko potovanje v Nemčijo, 22.- 25. septembra 2011
Cerkveni dokumenti
8,40€
Nalaganje
Nazaj na vrh