Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan odpovedal jutranje bogoslužje za predsednika Bidna

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 06. 2021 / 04:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2021 / 11:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan odpovedal jutranje bogoslužje za predsednika Bidna

Vatikan odpovedal jutranje bogoslužje za predsednika Bidna

Ameriški predsednik naj bi danes obiskal Vatikan.

Papež Frančišek in Joe Biden v Beli hiši 23. septembra 2015 FOTO: David Lienemann / Public domain

Opomba uredništva: kot navaja ameriški spletni portal National Catholic Register, sodeč po vatikanskih virih danes, 15. junija, zaenkrat ni predvidenega srečanja med papežem Frančiškom in ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Vatikan naj bi odpovedal načrte za udeležbo ameriškega predsednika Joeja Bidna pri jutranji sveti maši s papežem Frančiškom v kapeli Doma sv. Marte pred današnjim srečanjem obeh voditeljev v Vatikanu, s sklicevanjem na zanesljive vire iz Vatikana poročata ameriška katoliška agencija CNA in spletni portal National Catholic Register.

Papež ne bo obhajal Bidna

Predsednik Biden, ki je trenutno v Evropi, kjer se bo srečal s številnimi evropskimi vodilnimi politiki, naj bi se danes prvič sestal tudi s papežem Frančiškom, odkar je bil izvoljen na položaj predsednika Združenih držav Amerike. Predsednikovo spremstvo je sprva prosilo, da bi se Biden smel udeležiti jutranjega bogoslužja s svetim očetom, vendar so v Vatikanu predlog zavrnili po temeljitem premisleku, kako bi dejstvo, da je predsednik Biden prejel sveto obhajilo iz rok papeža Frančiška, vplivalo na razprave ameriških škofov, ki jih imajo v načrtu za svojo redno letno skupščino, katero začenjajo jutri. Ameriški škofje naj bi glasovali o morebitni ustanovitvi odbora, ki naj bi pripravil osnutek dokumenta o »evharistični doslednosti«.

Predsednik Biden v Vatikan potuje iz Bruslja, kjer se je udeležil zasedanja vrha zveze NATO, od tam pa bo prek Bruslja po vrhu Evropska zveza-ZDA nadaljeval pot v Ženevo, kjer je jutri na programu srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Biden in Frančišek sta se že srečala

Takrat ameriški podpredsednik Biden se je s papežem Frančiškom prvič srečal septembra 2015, ko je sveti oče obiskal Združene države Amerike, kjer se je udeležil svetovnega srečanja družin v Filadelfiji.

Naslednje leto, 29. aprila 2016, je Biden potoval v Vatikan na vrh o regenerativni medicini, kjer je izrekel pohvalo papežu Frančišku in spodbudil k svetovnemu zagonu na področju zdravljenja raka. Biden je svoj nagovor v Vatikanu začel s spominom na srečanje s papežem v Združenih državah Amerike pol leta prej, ko mu je sveti oče izrekel besede tolažbe ob izgubi najstarejšega sina Beauja, ki je poletje pred tem umrl zaradi rakavega tumorja na možganih v starosti 46 let.

Pri papežu tudi generalni minister frančiškanov

Papež je v Vatikanu že včeraj sprejel obiskovalca iz Združenih držav Amerike: obiskal ga je generalni minister frančiškanov in veliki kancler Papeške univerze Antonianum, 67-letni Michael Anthony Perry, ki Frančiškov red vodi od leta 2013.

Kot poroča avstrijski Kathpress, podrobnosti o srečanju iz Vatikana zaenkrat niso sporočili.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh