Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan opozarja na skrbno izbiro duhovniških kandidatov

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 11. 06. 2013 / 05:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan opozarja na skrbno izbiro duhovniških kandidatov

Pristojni naj bi si vzeli dovolj časa za temeljito oceno posameznega kandidata in po potrebi posameznika tudi zavrnili.

Vatikan je opozoril na skrbnejšo izbiro kandidatov za duhovnike. Pomanjkanje duhovnikov ne bi smelo voditi v prenaglo izbiro v ta posvečeni poklic, je zapisano v sporočilu prefekta vatikanske Kongregacije za duhovnike, kardinala Maura Piacenze. Cerkev potrebuje duhovnike, 'vendar ne kakršnih koli duhovnikov'. V dvomljivih primerih bi bilo bolje, da bi si vzeli dovolj časa za temeljito oceno posameznega kandidata in po potrebi posameznika tudi zavrnili, je kardinal Piacenza zapisal v pismu, namenjenemu semeniščnikom po vsem svetu, ki so ga objavili na Radiu Vatikan.

Prefekt Kongregacije za duhovnike je pismo napisal ob prazniku Srca Jezusovega, ki smo ga v katoliški Cerkvi obhajali minuli petek. Praznik je leta 1856 uvedel papež Pij IX., obhajamo pa ga tretji petek po binkoštih. Po izročilu je ta dan v znamenju obnove duhovniških zaobljub in duhovniških jubilejev.

Po hudem škandalu glede spolnih zlorab v katoliški Cerkvi so kritiki izrekali še ostrejše očitke, da zaradi pomanjkanja duhovnih poklicev v številnih evropskih državah znižujejo merila za sprejem duhovniških kandidatov v bogoslovje. Kardinal Piacenza duhovnike nagovarja, naj sami z zglednim in prepričljivim delovanjem mlade fante spodbujajo k razmisleku o duhovnem poklicu; tovrstnega poklica ni moč doseči 'zgolj z nekakšno oglaševalsko kampanjo'.

Poleg tega bi morala katoliška Cerkev spodbujati duhovne poklice s tem, da bi izpostavila pomen in potrebo po novih duhovnikih. Pri tem je potrebno upoštevati, da duhovni poklici niso le rezultat cerkvene strategije, pač pa tu odločilno vlogo igra tudi Božji klic. Kardinal Piacenza je pristojen za veliko večino skupno več kot 400.000 duhovnikov katoliške Cerkve.

Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh