Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: Papež ni bil nikoli aktivni član Hitler Jugend

Objava: 13. 05. 2009 / 07:19
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan: Papež ni bil nikoli aktivni član Hitler Jugend

Kritika ob obisku muzeja Jad Vašem

Pater Federico Lombardi, tiskovni predstavnik Vatikana, je včeraj na novinarski konferenci v Jeruzalemu sporočil, da neprostovoljno članstvo mladega Josepha Ratzingerja v Hitler Jugend v njegovem življenju nikoli ni igralo nikakršne vloge.

Lombardi je dejal, da je bil papež kot 16-letni semeniščnik član pomožnega oddelka letalske obrambe, ‘ki ni imel nič z nacizmom ali nacistično ideologijo’; ko je postal semeniščnik, so ga v organizacijo Hitler Jugend včlanili neprostovoljno, v njej pa ni nikoli aktivno sodeloval.

Lombardi je z izjavo želel odgovoriti ‘na laži, ki jih pišejo mediji tu in v tujini’ glede tega vprašanja.

V ponedeljek je papež med drugim obiskal spominski center holokavsta Jad Vašem, kjer je obsodil holokavst in pozval k večnemu spominu na njegove žrtve, vendar si je prislužil kritike, saj odgovornosti zanj ni pripisal Nemcem in se tudi ni opravičil za vlogo Cerkve v drugi svetovni vojni. Predstavnik izraelske vlade mu je očital, da je v muzeju govoril kot zgodovinar, kot zunanji opazovalec nečesa, kar se ne bi smelo zgoditi. Po mnenju nekaterih je v svojem govoru uporabljal napačne besede, ko je govoril o ‘ubitih’ in ne ‘umorjenih’ in podobno.

Pater Lombardi je Benedikta XVI. včeraj branil pred temi kritikami in je med drugim dejal, da je papež že večkrat spregovoril o svojih nemških koreninah - med drugim ob obisku sinagoge v Kölnu leta 2005 in lani v Auschwitzu - ter da pač "ne more vsakokrat, ko govori, omeniti vsega".

Zaključil je, da sveti oče ‘nikoli ni užaljen, kadar mediji obračajo njegove besede. Nikoli se ne odzove površno in prehitro. Je potrpežljiv človek in vedno pripravljen prisluhniti drugim. Vsakdo lahko izrazi svoje mnenje. Res je, da se včasih počuti nerazumljenega, vendar dobro pozna svet in njegov odnos do stvari. Ljudje niso vedno pripravljeni pravilno razumeti; na svetu je mnogo predsodkov, marsikdo pa ni pripravljen prisluhniti’.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh