Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: papež piše nov dokument o češčenju Srca Jezusovega

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 06. 06. 2024 / 05:30
Oznake: Cerkev, Duhovnost, Papež
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2024 / 07:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: papež piše nov dokument o češčenju Srca Jezusovega
Slika Srca Jezusovega avtorja Pompea Batonija v rimski cerkvi Chiesa del Gesù. FOTO: Vatican Media

Vatikan: papež piše nov dokument o češčenju Srca Jezusovega

Papež Frančišek pripravlja nov dokument o pobožnosti do Srca Jezusovega in Kristusovi ljubezni: kot je napovedal med včerajšnjo splošno avdienco, bo apostolsko pismo predvidoma objavljeno v letošnjem septembru.

Dokument naj bi povzemal prejšnja doktrinarna besedila in dolgo zgodovino, ki sega vse do Svetega pisma, »da bi to pobožnost, polno duhovne lepote, znova predstavili celotni današnji Cerkvi«, je papež po navedbah vatikanskih medijev pojasnil romarjem, ki so se udeležili včerajšnje splošne avdience na Trgu sv. Petra.

Verjamem, da nam bo zelo koristilo premišljevanje o različnih vidikih Gospodove ljubezni, ki lahko osvetlijo pot cerkvene prenove; pa tudi, da povedo nekaj pomenljivega svetu, za katerega se zdi, da je izgubil svoje srce.

»Verjamem, da nam bo zelo koristilo premišljevanje o različnih vidikih Gospodove ljubezni, ki lahko osvetlijo pot cerkvene prenove; pa tudi, da povedo nekaj pomenljivega svetu, za katerega se zdi, da je izgubil svoje srce,« je dejal sveti oče pred jutrišnjim praznikom Srca Jezusovega.

Sv. Marjeta Marija Alacoque. FOTO: Vatican Media

Sv. Marjeta Marija Alacoque

Papež je kot povod za načrtovano pismo navedel 350. obletnico videnj francoske redovnice Marjete Marije Alacoque (1647–1690), ki se ji je po izročilu 27. decembra 1673 prikazal Kristus in ji naročil, naj si prizadeva za češčenje njegovega Presvetega Srca.

Redovnica je prosila kralja Ludvika XIV. naj celotno Francijo posveti Jezusovemu Srcu in v ta namen v Parizu zgradi cerkev. Ta prošnja je bila izpolnjena 200 let pozneje, ko so na Montmartru postavili znamenito baziliko »Sacre-Coeur«. Sv. Marjeta Marija Alacoque tako velja za ustanoviteljico pobožnosti do Srca Jezusovega, ki se je kmalu razširila po vsem svetu.

Kupi v trgovini

Ovalna slika Srce Jezusovo
S podobo Jezusa
33,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh