Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri splošni avdienci: kako je ime Svetemu Duhu? [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 06. 2024 / 13:15
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.06.2024 / 14:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri splošni avdienci: kako je ime Svetemu Duhu? [VIDEO]
Papež je današnjo katehezo začel s premišljevanjem o hebrejskem imenu za Svetega Duha ... FOTO: Vatican Media

Papež pri splošni avdienci: kako je ime Svetemu Duhu? [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco v Vatikanu nadaljeval novo vrsto katehez o tretji Božji osebi, Svetem Duhu, ki jo je začel pred tednom dni. Kot je poudaril, »Duh ustvarja in oživlja ustanove, sam pa ne more biti ‚institucionaliziran‘«. Ob koncu avdience je znova pozval k molitvi za mir za »mučeniško Ukrajino«, Palestino, Izrael in Mjanmar.

Papež je današnjo katehezo začel s premišljevanjem o hebrejskem imenu za Svetega Duha, ki se v Stari zavezi razodeva kot Ruach: ta hebrejska beseda pomeni »dih, veter ali sapico zraka«, obenem pa, tako Frančišek, vsebuje »prvo temeljno razodetje o osebi in delovanju Svetega Duha«. Prihod Svetega Duha na binkošti je spremljalo »rjovenje močnega vetra«, je po navedbah spletnega portala Vatican News spomnil papež in pojasnil, da beseda Ruach izraža »moč« Svetega Duha, ki je tako kot veter »nepremagljiva in neuničljiva sila … sposobna premakniti celo oceane«.

Papež pozdravlja bralce Božje besede pri današnji avdienci. FOTO: Vatican Media

Svoboda Svetega Duha

Da pa bi odkrili celoten pomen resničnosti Svetega pisma, je nadaljeval papež, moramo preseči Staro zavezo in »priti do Jezusa«, ki izpostavlja svobodo Svetega Duha: »Veter veje, koder hoče, njegov glas slišiš, pa ne veš, od kod prihaja in kam gre. Tako je z vsakim, ki je rojen iz Duha« (Jn 3,8).

Duh ustvarja in oživlja ustanove, sam pa ne more biti ‚institucionaliziran‘.

Tako kot vetra, ki ga ni mogoče »obvladati, ujeti v steklenico ali pospraviti v škatlo, tudi Svetega Duha ni mogoče omejiti na ‚pojme, definicije, teze ali razprave‘, niti ga ni mogoče zapreti v ‚kanone, ustanove ali definicije‘. »Duh ustvarja in oživlja ustanove, sam pa ne more biti ‚institucionaliziran‘,« je zatrdil papež.


Svoboda služenja

Obenem pa, tako sveti oče, svoboda Duha ne pomeni »svobode, da človek počne, kar želi, temveč svobodo, da svobodno dela to, kar želi Bog«. To je svoboda, ki se izraža v služenju, je pojasnil papež, četudi se morda zdi ravno nasprotno. Pri tej svobodi obstaja nevarnost zlorabe in napačnega razumevanja, na kar je opozoril že apostol Pavel: recimo s pretiravanjem, prepiri, ljubosumjem in pretiranimi užitki. »To pa velja tudi za svobodo, ki omogoča bogatim, da izkoriščajo revne, močnim, da izkoriščajo šibke, in vsem, da nekaznovano izkoriščajo okolje,« je opozoril Frančišek.

Resnična svoboda Duha mora prihajati od Jezusa.

Papež je današnjo katehezo sklenil s poudarkom, da mora resnična svoboda Duha prihajati od Jezusa, zbrane romarje pa je povabil k molitvi, da bi Jezus »po svojem Svetem Duhu iz nas naredil resnično svobodne može in žene«.

Frančišek se vedno rad sreča z najmlajšimi udeleženci avdience. FOTO: Vatican Media

Mir za »mučeniško Ukrajino«

Ob koncu kateheze je papež znova pozval k miru v svetu in vernike prosil, naj se mu pridružijo v molitvi: »Gospoda prosimo za priprošnjo njegove Matere za mir,« je dejal in kot že tolikokrat doslej molil za mir v »mučeniški Ukrajini«, mir v Palestini, Izraelu, Mjanmaru …

Papežev blagoslov za romarje na Trgu sv. Petra. FOTO: Vatican Media

»Molimo, da bi nam Gospod podelil dar miru in da svet ne bi več tako trpel zaradi vojn,« je današnjo molitev sklenil papež Frančišek.

Nalaganje
Nazaj na vrh