Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: Naj se vojne končajo! [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 05. 2024 / 13:15
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.05.2024 / 13:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: Naj se vojne končajo! [VIDEO]
Papež je znova pozval k prenehanju vseh oboroženih spopadov v svetu. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: Naj se vojne končajo! [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco v Vatikanu začel novo vrsto katehez na temo »Duh in nevesta: Sveti Duh Božje ljudstvo vodi k Jezusu, našemu upanju«, ob koncu avdience pa znova izrekel nujen poziv k prenehanju vseh oboroženih spopadov v svetu.

»To potovanje bomo opravili,« je sveti oče zbranim romarjem napovedal novo vrsto katehez, »skozi tri velika obdobja zgodovine odrešenja: Staro zavezo, Novo zavezo in obdobje Cerkve, pri tem pa bomo vedno imeli pogled uprt v Jezusa, naše upanje.«

Božji duh lebdi nad vodami

Papež je, začenši s prvimi vrsticami Svetega pisma, premišljeval o »Duhu, ki lebdi nad vodami« in prvobitni kaos spreminja v »nekaj lepega in urejenega, v kozmos«. Poznejše svetopisemske knjige še jasneje oznanjajo ustvarjalno delo Svetega Duha, predvsem Nova zaveza, ki prikazuje »posredovanje Svetega Duha v novem stvarstvu«.


Odtujenost od Boga

Odnos med Duhom in stvarstvom pa je po papeževih besedah trpel »zaradi greha in pokvarjenosti človeštva, ki sta ga potegnila v odtujenost od Boga«. »To ostaja danes enako resnično, kot je bilo, ko je apostol Pavel to prvič opisal v svojih pismih,« je pojasnil Frančišek.

Rešitev za to odtujenost, tako papež, lahko najdemo v sv. Frančišku Asiškem, ki nam kaže »pot kontemplacije in slavljenja«. »Naša poklicanost v svetu je biti 'v hvalo veličastva njegove milosti',« kot je zapisal apostol Pavel, »in postaviti veselje kontemplacije pred veselje posedovanja.«

Zunanji kaos, ki ga vidimo v svetu, bodisi družbeni bodisi politični, lahko ozdravimo le, če začnemo zdraviti notranji kaos v svojih srcih.

»Svojega duha denem v vašo notranjost«

Papež je poudaril, da je Duh, ki je »spremenil kaos v kozmos, ves čas dejaven, da bi to preobrazbo dosegel v slehernem človeku«. Zunanji kaos, ki ga vidimo v svetu, bodisi družbeni bodisi politični, lahko po Frančiškovih besedah ozdravimo le, če začnemo zdraviti notranji kaos v svojih srcih.

»Naj ta premislek,« je sklenil sveti oče, »v nas vzbudi željo, da bi izkusili Duha Stvarnika.«

Pozdrav romarjem ... FOTO: Vatican Media

»Otroci trpijo … Otroci v vojni trpijo«

Ob koncu današnje avdience je papež znova spomnil na vse ljudi, ki trpijo zaradi vojn v svetu, in posebej izpostavil otroke kot »tiste žrtve, ki najbolj trpijo«. Z zbranimi romarji je podelil spomin na nedavno srečanje s skupino ukrajinskih otrok:

Zelo hudo, zelo žalostno je, ko otrok izgubi nasmeh. Molimo za ukrajinske otroke.

»Pred dnevi,« je spomnil, »sem sprejel dečke in deklice, ki so utrpeli opekline, ki so v vojni izgubili okončine … Vojna vedno kruta.« Ti dečki in deklice se morajo zdaj učiti, kako hoditi, se gibati z umetnimi nogami in rokami … »Izgubili so nasmeh,« je žalostno pripomnil Frančišek in vernike povabil: »Zelo hudo, zelo žalostno je, ko otrok izgubi nasmeh. Molimo za ukrajinske otroke.«

Papež je spomnil tudi na trpljenje Palestine in Izraela, stisko Mjanmara in številnih drugih držav v vojni ter znova pozval: »Naj se vojna konča!«

Nalaganje
Nazaj na vrh