Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan po atentatu na slovaškega premierja: »Nasilje se stopnjuje!«

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 16. 05. 2024 / 14:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.05.2024 / 14:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan po atentatu na slovaškega premierja: »Nasilje se stopnjuje!«
Trenutki po atentatu na predsednika slovaške vlade Roberta Fica. FOTO: Vatican Media

Vatikan po atentatu na slovaškega premierja: »Nasilje se stopnjuje!«

Vatikan je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi poskusa atentata na slovaškega predsednika vlade Roberta Fica.

»Resnično smo zaskrbljeni zaradi tega, kar se dogaja, zdi se, da ni več meja,« je po navedbah spletnega portala Vatican News izjavil vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. »Vse to vodi k stopnjevanju nasilja, odnosi postajajo vedno bolj nasilni in vse manj je upanja za vzpostavitev mirnih odnosov,« je nadaljeval kardinal v izjavi ob robu gospodarskega foruma, ki ga je sinoči v Rimu priredilo združenje krščanskih poslovnežev.

59-letnega Roberta Fica je v sredo popoldne v Handlovi, 150 kilometrov od prestolnice Bratislave, ustrelil 71-letni moški in politika hudo ranil.

59-letnega Fica je v sredo popoldne v Handlovi, 150 kilometrov od prestolnice Bratislave, ustrelil 71-letni moški in politika hudo ranil. Zdravniki so se več ur borili za njegovo življenje.

Policisti aretirajo osumljenca za napad. FOTO: Vatican Media

Voditelji Katoliške cerkve na Slovaškem so se zgroženi odzvali na napad. Predsednik Slovaške škofovske konference nadškof Bernard Bober je v pisni izjavi obsodil »nasilje, sovraštvo in agresijo, ki prinašajo zgolj še več zla in poglabljajo delitve v družbi«. Škofje molijo za Ficovo čimprejšnje okrevanje. Več kot 60 odstotkov prebivalcev Slovaške je katoličanov.

Nadškof Bernard Bober je pozval k molitvi za mir na Slovaškem.

Nadškof Bober je Slovake pozval, naj ne bodo ravnodušni, ampak naj si prizadevajo za mir in krepijo dobro, ki se skriva v vsakem človeku. Pozval je k molitvi za mir na Slovaškem.

Dejanje so odločno obsodili tudi grško-katoliški škofje ter ga označili kot »popolnoma nesprejemljivega s človeškega in krščanskega vidika«. Vse državljane so pozvali k molitvi za Ficovo okrevanje. Napad je pokazal tudi na »nesposobnost družbe, da bi spoštovala različna mnenja in vodila civiliziran dialog«, so kritični predstavniki Grško-katoliške cerkve na Slovaškem.

Nalaganje
Nazaj na vrh