Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: pobude pred SDM na škofijski ravni

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 11. 2022 / 10:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.11.2022 / 11:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: pobude pred SDM na škofijski ravni
Škofijski svetovni dan mladih od lanskega leta obhajamo na praznik Kristusa Kralja. FOTO: Vatican Media

Vatikan: pobude pred SDM na škofijski ravni

Škofijski svetovni dan mladih, ki ga od lanskega leta obhajamo na praznik Kristusa Kralja, teden dni po svetovnem dnevu ubogih, spremljajo različne pobude po vsem svetu, spominjajo pri pristojnem vatikanskem Dikasteriju za laike, družino in življenje.

Bližina obeh datumov je priložnost, da mladi v okviru priprav na škofijski svetovni dan mladih »svoj čas in energijo posvetijo najbolj prikrajšanim«, je zapisano v pismu dikasterija, ki v tem kontekstu omenja tudi pastoralne smernice za omenjeno srečanje. Kot spominjajo pri spletnem portalu Vatican News, je letošnje geslo škofijskega svetovnega dneva mladih »Marija je vstala in se v naglici odpravila« (Lk 1,39), medtem ko smo svetovni dan ubogih obhajali pod geslom »Zaradi vas je Kristus postal ubog« (2 Kor 8,9).

Dikasterij v tednu med 13. in 20. novembrom izpostavlja predvsem tedenski program premišljevanja in delovanja z naslovom »Gojiti solidarnost: od molitve k dejanjem« v organizaciji Caritas Internationalis.

Med pobudami, ki jih dikasterij predlaga v tednu med 13. in 20. novembrom, je izpostavljen predvsem tedenski program premišljevanja in delovanja z naslovom »Gojiti solidarnost: od molitve k dejanjem«, ki ga je pripravila mednarodna človekoljubna organizacija Caritas Internationalis. Začel se je s spletnim bogoslužjem na včerajšnji svetovni dan ubogih, sklenil pa se bo 20. novembra s spletnim rožnim vencem ob praznovanju svetovnega dneva mladih v krajevnih cerkvah.

Mladi z vsega sveta se bodo na svetovnem dnevu mladih prihodnje leto družili v Lizboni. FOTO: Vatican Media

Vsak dan so na spletni strani Caritas Internationalis objavljene molitve in predlogi, povezani z metodologijo videti/presoditi/ukrepati. Njihov namen je spodbuditi »premislek o vprašaju revščine« ter »preproste, toda učinkovite ukrepe za služenje, spremljanje in obrambo ubogih«. Program, ki so ga oblikovali mladi in sodelavci Karitas, je namenjen predvsem mladim. Sodelovanje je mogoče tudi na družbenih omrežjih s ključnikom #PrayActCaritas. Načrtovana je tudi spletna molitev rožnega venca, ki jo bo s premišljevanji uvedel João Chagas, vodja Urada za delo z mladimi pri Dikasteriju za laike, družino in življenje.

Mladi lahko dejavnosti, ki se bodo izvajale na škofijski ravni, delijo tudi prek družbenih omrežij.

Dikasterij v svojem sporočilu navaja še več drugih pobud, med drugim sobotno popoldne v mednarodnem mladinskem centru San Lorenzo v bližini Vatikana, kjer prirejajo skupno molitev z ljudmi v stiski, nekatere dejavnosti v Lizboni, kjer prirejajo naslednji svetovni dan mladih, in v Rimu. Mladi lahko dejavnosti, ki se bodo izvajale na škofijski ravni, delijo tudi prek družbenih omrežij. V ta namen je bil ustvarjen ključnik #AriseandGo, ki se nanaša na letošnje geslo. Cerkvena občestva lahko s pomočjo videoposnetka, ki so ga pripravili na dikasteriju, spodbujajo obhajanje SDM na škofijski ravni 20. novembra.

Nalaganje
Nazaj na vrh