Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: pravica do pitne vode za vse

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 09. 2020 / 11:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.09.2020 / 14:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan: pravica do pitne vode za vse

Nadškof Jurkovič na zadnji seji Sveta ZN za človekove pravice: za dosego razvojnega cilja do leta 2030 »ostaja še veliko dela«.
Vatikan mednarodno skupnost poziva k okrepljenim skupnim in trajnostnim prizadevanjem za udejanjitev človekove pravice do čiste pitne vode. Pravice do dostopa do pitne vode in sanitarne opreme naj ne bi dosegli le tako, da to nalogo naložimo posameznim državam, je na zadnji seji Sveta ZN za človekove pravice dejal stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi, nadškof Ivan Jurkovič. Odgovornost »vseh naših družb« je, da pri oskrbi z vodo ravnamo »celostno in trajnostno«, spletni portal Vatican News navaja besede iz nagovora vatikanskega diplomata.

Nadškof Jurkovič je pri tem spomnil na obletnico zgodovinske resolucije, s katero je skupščina Združenih narodov 28. julija 2010 dostop do čiste pitne vode priznala kot človekovo pravico. »Ostaja še veliko dela, da bomo dosegli ta cilj, ki so ga Združeni narodi sami uvrstili med cilje trajnostnega razvoja, ki naj bi jih izpolnili do leta 2030,« je poudaril nadškof.

»Pravica do vode, kot vse druge človekove pravice, temelji na človekovem dostojanstvu in ne na kakršni koli zgolj kvantitativni oceni, ki vodo pojmuje zgolj kot gospodarsko dobrino,« je z ozirom na družbeni nauk Cerkve dodal vatikanski diplomat. V tem pogledu bi moralo upravljanje oskrbe z vodo »temeljiti na družbeni odgovornosti, okoljski miselnosti in solidarnosti med državami na globalni ravni«. Le na ta način bomo lahko okrepili skupno dobrino in jo ohranili za prihodnje rodove.

Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh