Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan preiskuje domnevne spolne zlorabe v Londonu

Objava: 28. 10. 2011 / 07:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan preiskuje domnevne spolne zlorabe v Londonu

Nekdanji opat londonske opatije Ealing naj bi odpotoval iz hiše redovne skupnosti benediktincev v Rimu in izginil neznano kam.

Preiskovalna komisija iz Vatikana naj bi v londonski opatiji Ealing, na sedežu britanskih benediktincev, in na ugledni šoli sv. Benedikta preverila obtožbe domnevnih spolnih zlorab. Po navedbah britanskega časnika 'The Times' naj bi bil nekdanji rektor šole, David Pearce, obtožen, da je štiri desetletja zlorabljal učence omenjene šole.

Nekdanji opat samostana, Laurence Soper, naj bi odpotoval iz hiše redovne skupnosti benediktincev v Rimu in izginil neznano kam, s čimer naj bi se po navedbah medijev izognil tožbi zaradi spolnih zlorab.

Kot je še poročal 'The Times', je tokratna apostolska vizitacija iz Vatikana prva tovrstna preiskava glede spolnih zlorab otrok v Veliki Britaniji. Skupino preiskovalcev vodita John Arnold, pomožni škof v Westminstru in obenem pravnik, ter Richard Yeo, glavni opat Angleške kongregacije benediktincev. Izsledke raziskave in priporočila za nadaljnje korake bo komisija predala vatikanski Kongregaciji za verski nauk, tam pa se bodo nato odločili o premestitvi.

Z apostolsko vizitacijo Vatikan opatiji Ealing pošilja jasen signal, da preiskava, ki so jo avgusta letos izvedli v okviru samostana, ni nujno končno dejanje v škandalu glede spolnih zlorab. Poročilo, ki ga je naročilo vodstvo opatije, naj bi ob koncu meseca izročili staršem učencev šole sv. Benedikta, prejeli pa naj bi ga tudi na britanskem ministrstvu za šolstvo in pri neodvisnem odboru za nadzor vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Kot je za časnik 'The Times' pojasnil škof John Arnold, želijo v preiskovalni komisiji zagotoviti, da bi upoštevali smernice za zaščito v primeru spolnih zlorab, kot jih predpisuje katoliška Cerkev. Zaenkrat pa se preiskava ne bo ukvarjala s posameznimi primeri, saj naloga komisije ni v tem, da presoja, ali so obtožbe utemeljene ali ne.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh