Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan pripravlja odgovor na irske očitke

Objava: 04. 08. 2011 / 10:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan pripravlja odgovor na irske očitke

Z odzivom na očitke v poročilu preiskovalne komisije v škofiji Cloyne se ukvarja pet vatikanskih uradov.

Zaradi irskega škandala o spolnih zlorabah ima trenutno polne roke dela več vatikanskih uradov. Po resnih očitkih irske vlade želi zdaj cerkveni vrh v Rimu še ta mesec predstaviti svoje stališče o celotni zadevi, kot poročanje nekaterih nemških medijev s sklicevanjem na vatikanske vire povzemajo pri avstrijski katoliški agenciji Kathpress. Z odzivom na očitke v poročilu preiskovalne komisije v škofiji Cloyne se trenutno ukvarja pet vatikanskih uradov.

20. julija letos so v Dublinu predstavili 350-stransko poročilo državne preiskovalne komisije o spolnih zlorabah mladoletnih oseb v irski škofiji Cloyne. Predsednik irske Enda Kenny je Vatikanu posledično očital, da so poskušali ‘ovirati preiskavo suverene demokratične republike’ in otežiti pojasnilo o spolnih zlorabah.

V poročilu o škofiji Cloyne so navedeni izsledki preiskav devetnajstih duhovnikov, ki so bili obtoženi spolnih zlorab mladoletnih oseb med leti 1996 in 2009. V večini primerov, razen v dveh, gre za starejše dogodke iz obdobja med leti 1930 in 1990. V ospredju preiskave je bil tudi škof omenjene škofije, John Magee, ki se je s položaja umaknil v lanskem letu. Poleg poljuba na čelo, ki naj bi ga podelil nekemu semeniščniku, nekdanjemu škofu očitajo tudi zamolčanje drugih primerov zlorab v njegovi škofiji.

Smernice za ravnanje v primeru spolnih zlorab, ki jih je Irska škofovska konferenca sprejela leta 1996, so v poročilu preiskovalne komisije pozitivno ovrednotene. Vatikanu pa komisija očita, da je te stroge smernice še leta 1997 označil kot proticerkvenopravne, s čimer je oviral pojasnilo dogodkov.

Odgovor na očitke naj bi zdaj po navedbah v nemških medijih pripravljale vatikanske Kongregacija za nauk vere, Kongregacija za škofe in Kongregacija za duhovščino ter Papeški svet za razlago zakonskih besedil, njihovo delovanje pa usklajuje vatikansko državno tajništvo. Apostolski nuncij na Irskem, nadškof Giuseppe Leanza, ki so ga iz Dublina poklicali nazaj v Rim, prav tako svetuje vatikanskim uradom pri njihovem delu. Ali bo papež Benedikt XVI. prihodnje leto dejansko obiskal Irsko, pa je odvisno od ‘stopnje napetosti’ v odnosih med obema državama v prihodnjih mesecih.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh