Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: pritožbeno sodišče obsodilo duhovnika zaradi spolne zlorabe

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 24. 01. 2024 / 11:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.01.2024 / 08:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: pritožbeno sodišče obsodilo duhovnika zaradi spolne zlorabe
Tako žrtev kot storilec sta bila ob začetku zlorabe mladoletna. FOTO: Tatjana Splichal (fotografija je ilustrativna)

Vatikan: pritožbeno sodišče obsodilo duhovnika zaradi spolne zlorabe

Duhovnik Gabriele Martinelli, ki je do leta 2021 deloval v Vatikanu, je bil v teh dneh spoznan za krivega spolne zlorabe mladoletne osebe, potem ko je bil na prvi stopnji oproščen vseh obtožb zaradi »nezadostnih dokazov«.

Pritožbeno sodišče v Vatikanu je 31-letnega italijanskega duhovnika iz Coma včeraj obsodilo na dve leti in šest mesecev zapora ter tisoč evrov denarne kazni zaradi kaznivega dejanja zlorabe mladoletne osebe, ki ga je storil med bivanjem v malem semenišču sv. Pija X. med 9. avgustom 2008 in 19. marcem 2009. Martinelli, takrat tudi sam najstnik, je spolno zlorabljal nekoliko mlajšega vrstnika.

Po prvostopenjski sodbi mladi duhovnik ni bil kaznovan zaradi pomanjkanja dokazov.

Kot poroča spleti portal Vatican News, je bil omenjeni duhovnik obtožen kaznivega dejanja na podlagi pritožbe, ki jo je podal L. G., prav tako nekdanji semeniščnik. Martinelli ga je začel zlorabljati v starosti 14 let, žrtev je od obtoženega mlajša sedem mesecev. Po prvostopenjski sodbi mladi duhovnik zaradi pomanjkanja dokazov ni bil kaznovan za dejanja, storjena do 2. avgusta 2008, saj je bil takrat mlajši od 16 let. Zlorabe pa so se nadaljevale do leta 2012, ko je bil Martinelli že polnoleten.

Vatikansko sodišče. FOTO: Vatican Media

Pritožbo zoper prvostopenjsko razsodbo sta vložila vatikanski »varuh pravičnosti« Roberto Zannotti in tožnikova odvetnica Laura Sgrò.

Po mnenju tožnikove odvetnice je sodba vatikanskega pritožbenega sodišča zgodovinska, saj so po vseh teh letih priznali tako dejstva kot tudi očitno trpljenje žrtve kaznivega dejanja.

Gabriele Martinelli je bil na vatikanskem sodišču na prvi stopnji oktobra 2021 po skoraj enoletnem sojenju zaradi nezadostnih dokazov oproščen vseh obtožb. Zaradi pomanjkanja dokazov je bil oproščen tudi nekdanji rektor malega semenišča s sedežem v Vatikanu, 73-letni duhovnik Enrico Radice, obtožen prikrivanja in napeljevanja k zlorabi. Sodniki so takrat presodili, da sicer ni dvoma o spolnih odnosih med obema semeniščnikoma, ni pa bilo dovolj dokazov, da je šlo za prisilo ali zlorabo s strani obtoženega.

Pritožbeno sodišče je ugotovilo drugače in Martinellija spoznalo za krivega. Po mnenju odvetnice Sgrojeve je sodba vatikanskega pritožbenega sodišča zgodovinska, saj so po vseh teh letih priznali tako dejstva kot tudi očitno trpljenje žrtve kaznivega dejanja.

Nalaganje
Nazaj na vrh