Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan še vedno upa na pripravljenost Asadovega režima za dialog

Objava: 02. 03. 2012 / 08:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan še vedno upa na pripravljenost Asadovega režima za dialog

Predstavnik pri Arabski ligi, nadškof Fitzgerald, meni, da je bila izbira Kofija Annana kot posebnega odposlanca pri pogajanjih izjemno pomembna.

Vatikan še naprej upa, da bo sirski Asadov režim pokazal pripravljanost na dialog, je poudaril vatikanski predstavnik pri Arabski ligi, nadškof Fitzgerald. Kot je dejal, je bila odločitev, da Kofi Annan kot posebni odposlanec sodeluje pri pogajanjih, izredno pomembna. Opozicijski ‘Sirski narodni svet’ je pripravljen na pogajanja z vlado. Zdaj je potrebno določiti še ustreznega posrednika, meni nadškof.

Sirska državljanska vojna je v tem tednu terjala že več kot dvesto žrtev. Po poročilih agencij je zgolj minuli torek med napadi sirske vojske na utrdbe opozicije življenje izgubilo najmanj petindvajset ljudi, v ponedeljek pa stopetintrideset. V zadnjih enajstih mesecih je po navedbah Združenih narodov v Siriji za posledicami spopadov umrlo že sedem tisoč petsto ljudi.

Večina žrtev je bila ponovno v trdnjavi upornikov Homsu, med begom iz obleganega dela mesta naj bi sirske vojaške sile ubile štiriinšestdeset prebivalcev. Na ducate trupel pa naj bi našli tudi v okoliških vaseh. Podatki sicer niso potrjeni s strani neodvisnih opazovalcev, vendar po navedbah iz diplomatskih krogov večina držav članic Združenih narodov Assadov režim obsoja, obsodbi pa še naprej nasprotuje Rusija.

Nuncij v Siriji, nadškof Mario Zenari, je dejal, da kristjani v deželi v zadnjem letu doživljajo pravi post. V Homsu primanjkuje hrane in zdravil, pomoč ranjenim je onemogočena, težko je tudi potrditi število mrtvih, pojasnjuje nadškof s sedežem v Damasku. Ne glede na to, kako se bo sirski spor zaključil, tamkajšnji prebivalci potrebujejo nujno humanitarno pomoč, kar mora biti na prednostni listi mednarodnih ukrepov.

Vodja urada za zunanje zadeve pri moskovskem patriarhatu, metropolit Hilarion Alfejev, pa svari pred posledicami mednarodnega vojaškega posredovanja. Kot navaja agencija ‘Interfax’, je metropolit med nekim predavanjem v Moskvi dejal, da bi posredovanje mednarodnih sil lahko povzročilo dolgoletno državljansko vojno, ki bi zahtevala na deset tisoče nedolžnih žrtev. Prve žrtve takšnega spora pa bi bili po mnenju metropolita Hilariona prav kristjani. Mednarodno posredovanje bi namreč številni muslimani razumeli kot krščansko posredovanje in kot v času križarskih vojn bi kristjani tudi tokrat morali plačati visoko ceno, pogosto z lastnim življenjem.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh