Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: splošna avdienca z dvema papežema

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 05. 2023 / 12:20
Oznake: Cerkev, Papež, Svet, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2023 / 11:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: splošna avdienca z dvema papežema
Papež Frančišek in koptski papež Tavadros II. med današnjo splošno avdienco v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Vatikan: splošna avdienca z dvema papežema

Današnji splošni avdienci v Vatikanu sta predsedovala kar dva cerkvena voditelja: poleg papeža Frančiška je bil ob oltarju pred baziliko svetega Petra navzoč tudi koptski papež Tavadros II.

Priložnost za obisk cenjenega gosta je bila 50. obletnica prvega srečanja med rimskim škofom in koptskim pravoslavnim patriarhom, papežem Pavlom VI. (1963-1978) in koptskim voditeljem Šenudom III. (1971-2012). Papež Frančišek je Tavadrosa II. ob tej priložnosti povabil v Rim, poroča avstrijski Kathpress.

Ob koncu avdience sta oba cerkvena voditelja podelila sklepni blagoslov zbranim vernikom.

V kratkem nagovoru na začetku avdience se je Frančišek patriarhu zahvalil za njegovo zavzetost pri krepitvi prijateljstva med Koptsko pravoslavno in Katoliško cerkvijo. Tavadros II. je prebral kratek pozdrav v arabščini, ob koncu avdience pa sta oba cerkvena voditelja zbranim vernikom podelila sklepni blagoslov.

Papež je med avdienco spontano opustil običajno razlago evangelija in na deževnem Trgu sv. Petra neposredno prešel na pozdrave romarjev v različnih jezikih. Vernike je prosil, naj v mesecu maju molijo rožni venec za mir v svetu, še posebej za prebivalce Ukrajine.

Koptski papež Tavadros II. nagovarja zbrane romarje v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Zasebno srečanje v četrtek

Za četrtek je v Vatikanu načrtovano zasebno srečanje med koptskim papežem in Frančiškom. To ne bo prvo srečanje cerkvenih voditeljev: Tavadros II. je papeža Frančiška v Vatikanu obiskal že ob 40. obletnici prvega srečanja med rimskim škofom in koptskim pravoslavnim patriarhom leta 2013. Frančišek se je s patriarhom srečal leta 2017 v Kairu.

Tavadros II. bo prihodnjo nedeljo v papeški baziliki v Lateranu obhajal sveto mašo z nekaterimi verniki svoje skupnosti.

Pravoslavni kopti predstavljajo večino egiptovskih kristjanov. Podatki o številu pripadnikov starodavne vzhodne Cerkve se gibljejo med osem in dvanajst milijonov. Po ocenah je skupno od deset do štirinajst odstotkov izmed okoli 104 milijonov prebivalcev Egipta koptov. Približno 100.000 jih živi tudi v Italiji. Tavadros II. bo prihodnjo nedeljo v papeški baziliki v Lateranu obhajal sveto mašo z nekaterimi verniki svoje skupnosti.

Načrt za edinost Cerkve po korakih

Patriarh Tavadros II. je pred obiskom v Rimu navedel štiri bistvene korake na poti do krščanske edinosti: prvi korak je zavedanje, da lahko edinost med kristjani različnih veroizpovedi uspeva »samo v skupni ljubezni v Kristusu«. Patriarh, ki nosi tudi naziv »papež«, zato krščansko edinost opredeljuje tudi kot »edinost v ljubezni«, ki jo lahko doživimo le, če sledimo Jezusovim naukom in korakom. V tem kontekstu Tavadros II. tudi poudarja, kako je po stoletjih delitev potreben čas, da se najde pot do popolne edinosti. Potrebno je medsebojno zaupanje in iskrena želja po edinosti.

 Cerkve imajo isto vero, vendar jo jezikovno izražajo na različne načine.

Drugi korak je vzajemno preučevanje posameznih naukov in zgodovine oziroma izročil različnih Cerkva. V tretjem koraku - dialogu - je treba razpravljati o skupnih značilnostih in razlikah. Na ta način bi lahko spoznali, da imajo Cerkve isto vero, vendar jo jezikovno izražajo na različne načine. Ta problem obstaja vse od »nesrečnega Kalcedonskega koncila leta 451 (op.: zaradi Kalcedonskega koncila je prišlo do enega od številnih cerkvenih razkolov v zgodovini Cerkve zaradi razmerja med Bogom in Kristusom, pravim Bogom in pravi človekom).

Četrti bistveni ekumenski korak pa je za koptskega papeža molitev. »Ko naredimo te štiri korake,« tako patriarh Tavadros, »dosežemo Kristusovo srce in hodimo z roko v roki. To so merila, ki nas vodijo v naših odnosih z vsemi Cerkvami po svetu.«

Papež Pavel VI. (1963-1978) in koptski voditelj Šenuda III. (1971-2012). FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh