Zapri
Iskanje

Vatikan spodbuja vključujoče nove smernice za turizem

Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 09. 2021 / 10:04
Oznake: Cerkev, Družba, Svet, Vatikan
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2021 / 10:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vatikan spodbuja vključujoče nove smernice za turizem

Vatikan spodbuja vključujoče nove smernice za turizem
Geslo letošnjega svetovnega dne turizma je »Turizem za vključujočo rast« FOTO: Tatjana Splichal
Vatikanski Dikasterij za služenje celostnemu človeškemu razvoju je objavil poslanico ob letošnjem svetovnem dnevu turizma, ki ga bomo obhajali 27. septembra.

Omenjeni dikasterij v dokumentu opozarja na težke posledice epidemije koronavirusne bolezni za vse ljudi, ki so odvisni od turistične industrije. Cerkev obenem spodbuja vključujoče nove smernice v tem gospodarskem sektorju. Posebej prizadeti so bili v epidemiji zaposleni za določen čas, pogodbeni delavci ter tisti z minimalnim prihodkom, vsebino vatikanske poslanice povzemajo pri avstrijskem Kathpressu.

Geslo letošnjega svetovnega dne turizma, »Tourism for Inclusive Growth« (Turizem za vključujočo rast), je priložnost, »da se ozremo onkraj turističnih statistik in spoznamo, da za vsako številko stoji človek,« piše kardinal Peter Turkson. Svetovni dan turizma vsako leto obhajamo 27. septembra, razglasila pa ga je Svetovna turistična organizacija leta 1980.

Letos imamo priložnost, da se ozremo onkraj turističnih statistik in spoznamo, da za vsako številko stoji človek.

Po mnenju Vatikana je nujno potrebno, »da se osredinimo na pozitiven pristop k turizmu ter se upremo skušnjavam individualizma in nacionalizma«. Cerkveni predstavniki bi morali zato tesneje sodelovati s pristojnimi krajevnimi organi, »da bi spodbujali turizem, ki spoštuje človeka in naravo ter podpira pravično in vključujoče gospodarstvo«.

Kardinal Turkson se obenem zahvaljuje vsem, ki v turističnem sektorju pomagajo tistim in podpirajo vse, ki so zaradi epidemije zašli v težak gospodarski položaj. Vse te pobude so že konkretni primeri vključujočega razvoja: znamenja tistega nujnega »novega bratstva, ki je sposobno medsebojne pomoči in spoštovanja«.

Nalaganje
Nazaj na vrh