Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: Spreminjanje oblike ali vsebine zakramenta je nedovoljeno dejanje

Za vas piše:
M. M.
Objava: 04. 02. 2024 / 17:56
Oznake: Birma, Krst, Spoved, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.02.2024 / 08:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: Spreminjanje oblike ali vsebine zakramenta je nedovoljeno dejanje
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

Vatikan: Spreminjanje oblike ali vsebine zakramenta je nedovoljeno dejanje

Katoliški duhovniki se morajo pri krstih, birmah in porokah strogo držati cerkvenih predpisov. To izhaja iz zavezujoče izjave, ki jo je v soboto objavil Vatikan. »Spreminjanje oblike ali vsebine zakramenta je vedno resno in nedovoljeno dejanje,« je v dokumentu zapisal prefekt vatikanskega Dikasterija za nauk vere, argentinski kardinal Victor Manuel Fernandez.

Samovoljne poteze spreminjanja oblike ali vsebine zakramenta lahko povzročijo resno škodo Božjemu ljudstvu. Fernandezov zapis z naslovom »Gestis verbisque« (v prevodu "S kretnjami in besedami") se nanaša na vse zakramente Katoliške cerkve. To so krst, birma, evharistija, spoved, poroka, bolniško maziljenje ter diakonsko, duhovniško in škofovsko posvečenje. Besedilo dokumenta je na koncu potrdil papež Frančišek.

V katerem primeru je krst neveljaven?

Kot je dejal Fernandez, je moral njegov dikasterij večkrat razreševati dvome o veljavnosti zakramentov. Včasih so morali podati tudi »boleč negativen odgovor«. V teh primerih so bili verniki »prikrajšani za tisto, kar jim je pripadalo«. Kot primer je argentinski kardinal navedel predpisano krstno formulo 'Jaz te krstim v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.' Različice, kot je 'V imenu očeta in matere ... krstimo te', so povzročile neveljavne krste, ki bi jih bilo treba ponoviti.

Sedež Dikasterija za nauk vere. FOTO: Vatican Media

V eni od ameriških župnij neveljavnih nekaj tisoč krstov

Takšen primer je pred dvema letoma polnil naslovnice v ZDA, spominja avstrijski Kathpress. V zvezni državi Arizona je duhovnik odstopil, potem ko so odkrili, da je dve desetletji pri krstih uporabljal besede 'Mi te krstimo' namesto 'Jaz te krstim'. Neveljavne krste, ki jih je opravil, bilo jih je nekaj tisoč, je bilo treba nadoknaditi.

Zakramenti ne pripadajo duhovnikom

Verniki imajo pravico prejemati zakramente, poudarja Fernandez in dodaja, da Cerkev ni last duhovnikov. Zakramenti ne pripadajo njim, ampak so jim samo zaupani. Duhovništvo ima določeno mero manevrskega prostora, ko gre za obhajanje cerkvenih obredov. Pri zakramentih pa se je treba vedno držati predpisov glede »vsebine in oblike«, je podčrtal.

Zakramenti niso odvisni od volje posameznikov

Pri nekaterih zakramenti duhovniki uporabljajo določeno snov. S snovjo je na primer mišljena uporaba vode pri krstu ter kruha in vina pri evharističnem slavju pri maši. A tako snov kot oblika »nikoli nista bili in ne moreta biti odvisni od volje posameznika ali posamezne skupnosti«.

Nalaganje
Nazaj na vrh