Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan toži Republiko Hrvaško zaradi samostana v Dajli

Objava: 09. 09. 2011 / 13:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan toži Republiko Hrvaško zaradi samostana v Dajli

Veliko truda je bilo potrebnega, da ni izbruhnil javni spor glede Dajle med hrvaško Cerkvijo in Vatikanom.

Vatikan je pred upravnim sodiščem vložil tožbo proti Republiki Hrvaški zaradi njihove odločitve glede samostana Dajla v hrvaški Istri. Hrvaško pravosodno ministrstvo je namreč avgusta odločilo, naj samostan, ki je bil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja izročen poreško-puljski škofiji, preide nazaj v državne roke. Zahtevo po lastništvu samostana so izrazili tudi italijanski benediktinci iz samostana v Praglii pri Padovi.

Po navedbah medijev je bila tožba vložena 2. septembra, in sicer v imenu župnije Dajla.

Tožbo je vložilo tudi podjetje 'Abbazia d.o.o.' v lasti italijanskih benediktincev. Spor glede lastništva samostana, ki ga je Hrvaška z vrnitvijo v državne roke želela ustaviti, se je pričel v začetku avgusta. Škof Ivan Milovan, ki zahtevam italijanskih benediktincev ni bil pripravljen ugoditi, se je obrnil na medije.

V Vatikanu zaenkrat tamkajšnjim uradnikom ni dovoljeno podajati kakršnih koli uradnih izjav glede spora. Veliko truda je bilo potrebnega, da glede Dajle med hrvaško Cerkvijo in Vatikanom dejansko ni izbruhnil javni spor.

Jabolko spora je zemljišče v izmeri 250 hektarov na izvrstni lokaciji pri Dajli na obali Istre, katerega vrednost ocenjujejo na trideset milijonov evrov. Začetki spora segajo že v 19. stoletje, ko je samostan Dajla prešel v roke italijanskega benediktinskega samostana Praglia pri Padovi. V obdobju komunistične vladavine je bila nepremičnina leta 1948 nacionalizirana, leta 2004 pa vrnjena poreško-puljski škofiji.

Vse od takrat vlada spor glede lastništva samostana in pripadajočih zemljišč. Leta 2008 je bila ustanovljena papeška kardinalska komisija, ki naj bi poskrbela za razrešitev spora. V Vatikanu so lastniške pravice prenesli na italijanske benediktince.

Hrvaška vlada je ta korak razumela kot poseganje v suverenost njihove države, pri tem pa se je sklicevala na dejstvo, da so bile pogodbe o italijanskem lastništvu označene kot neveljavne.

Zunanje ministrstvo v Zagrebu naj bi po lastnih navedbah doseglo, da nepremičnina ostane v hrvaških rokah. Škof Milovan je sprva podpiral odločitev Vatikana, kasneje pa je svoje mnenje spremenil in samostana v Dajli ni želel vrniti italijanskim benediktincem.

Del posesti je škofija medtem že prodala, novi lastniki naj bi tam uredili igrišče za golf. Italijanski samostan za to zahteva odškodnino. Položaj je že več tednov napet, čeprav sicer odnosi med Zagrebom in Vatikanom veljajo za izvrstne.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh