Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan ustanavlja komisije za vesoljno sinodo 2021-2023

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 07. 2021 / 10:43
Oznake: Cerkev, Svet, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2021 / 10:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan ustanavlja komisije za vesoljno sinodo 2021-2023
Sinodalni proces bo trajal dobri dve leti FOTO: Vatican Media

Vatikan ustanavlja komisije za vesoljno sinodo 2021-2023

S tajništva škofovske sinode v Rimu so ta teden oznanili, da nadaljujejo s pripravami na sinodo vesoljne Cerkve, ki se začenja v letošnji jeseni.

V ta namen so ustanovili dve komisiji, katerih člani se bodo ukvarjali s teološkimi in metodološkimi vprašanji. Dodatna nadzorna komisija bo usklajevala sinodalni proces, ki se bo odvijal po vsem svetu. Škofovska sinoda v Katoliški cerkvi je zasedanje škofov, ki papežu služijo kot posvetovalni organ glede določenih žgočih vprašanj v Cerkvi.

Komisije naj bi spremljale že prvo stopnjo zasedanj vesoljne sinode na škofijski ravni, ki se začenja oktobra, pa tudi drugo, celinsko stopnjo, ki naj bi se začela prihodnje leto poleti. Sklep sinodalnega zasedanja škofov vesoljne Cerkve je predviden oktobra 2023. Sinodalni proces, ki bo trajal dobri dve leti, naj bi po vsem svetu okrepil sinodalno samoumevnost Katoliške cerkve ter območno in mednarodno obdelal teme, pomebne za prihodnost Cerkve.

Škofovska sinoda v Katoliški cerkvi je zasedanje škofov, ki papežu služijo kot posvetovalni organ glede določenih žgočih vprašanj v Cerkvi.

Člani nadzorne komisije so sinodalni izvedenci Italijanske škofovske konference, nadškof Erio Castellucci iz nadškofije Modena in Carpi, milanski jezuit p. Giacomo Costa, ki je bil tudi v uredniškem odboru sinode za Amazonijo, in Pierangelo Sequeri z Inštituta Janeza Pavla II. za zakonsko zvezo in družino v Rimu. Zelo mednarodno zastopani teološki komisiji pa pripadajo izvedenci za vsega sveta.

Sorazmeren delež moških in žensk

V komisiji za metodologijo sinode so enakomerno zastopani moški in ženske, njeno delovanje pa usklajuje francoska teologinja Nathalie Becquart, podtajnica tajništva sinode. Njena naloga je zbirati primere »najboljših praks«, nuditi delovno pomoč in podporo območnim sinodalnim pobudam, pa tudi razvijati nove ideje za metodično zasedanje škofovske sinode oktobra 2023.

Papež Frančišek je nedavno luksemburškega nadškofa, kardinala Jean-Clauda Hollericha, imenoval za glavnega poročevalca sinode. Na tem položaju bo dejaven predvsem na osrednjem zasedanju oktobra 2023, skrbno pa bo spremljal tudi ves sinodalni proces do srečanja v Vatikanu.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh