Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan uvedel sodni postopek proti Paolu Gabrieleju

Objava: 14. 08. 2012 / 10:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan uvedel sodni postopek proti Paolu Gabrieleju

Postopek bo uveden tudi proti sodelavcu vatikanskega državnega tajništva.

V Vatikanu je bila vložena obtožnica proti papeževemu majordomu Paolu Gabrieleju, proti kateremu se bo tako sedaj pričel uradni sodni postopek. Ob zaključku poizvedovanj je vatikansko sodišče včeraj sporočilo, da bo postopek uvedlo tudi proti sodelavcu vatikanskega državnega tajništva, Claudiu Sciarpellettiju, zaradi izdaje službene tajnosti.

Gabriele je bil aretiran 23. maja letos, potem ko so vatikanski žandarji v njegovem stanovanju našli številne zaupne dokumente papeža Benedikta XVI. Šlo je za zapise, ki so bili nekaj dni pred tem objavljeni v knjigi z naslovom ‘Njegova Svetost’ italijanskega časnikarja Gianluigija Nuzzija. Kot je na tiskovni konferenci še pojasnil preiskovalni sodnik Piero Bonnet, so pri Gabrieleju našli tudi ček v vrednosti preko sto tisoč evrov, zlat kovanec in dragoceno knjigo iz leta 1581.

Po navedbah sodišča so žandarji našli kuverto z zaupnimi dokumenti tudi na pisarniški mizi Claudia Sciarpellettija. Na kuverti je bilo zapisano Gabrielejevo ime, odtisnjen pa je bil tudi žig državnega tajništva. Drugoobtoženi Claudio Sciarpelletti je bil v vatikanskem državnem tajništvu zaposlen kot izvedenec za informatiko. Veljal je za Gabrielejevega zaupnika, vendar ga preiskovalci niso takoj označili za njegovega sodelavca. Zaradi najdene kuverte na pisarniški mizi se je sam zapletel v dvoumna pojasnila, zaradi česar je za nedoločen čas suspendiran.

Po nalogu vatikanskega državnega tožilstva so Gabrieleja pregledali tudi psihiatrični izvedenci, in sicer zaradi nasprotij med opisom papeževega majordoma kot ‘korektne in normalne osebe’ ter njegovim vedenjem.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh