Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan v pripravi na vesoljno sinodo 2021-2023

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 06. 2021 / 09:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2021 / 09:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan v pripravi na vesoljno sinodo 2021-2023

Vatikan v pripravi na vesoljno sinodo 2021-2023

Glavno tajništvo sinode že v stiku s predstavniki narodnih škofovskih konferenc.

Podtajnica škofovske sinode s. Nathalie Becquart FOTO: Vatican Media

V pripravah na sinodo vesoljne Cerkve, ki jo je napovedal papež Frančišek, je pristojno tajništvo v Vatikanu že začelo s pogovori s škofovskimi konferencami po vsem svetu. Kot je na svoji spletni strani pred dnevi sporočilo tajništvo sinode, so kardinal Mario Grech in oba njegova namestnika, Nathalie Becquart in Luis Marin de San Martin, sredi junija že govorila z nekaterimi predstavniki narodnih škofovskih konferenc.

Že pred uradnim papeževim odprtjem v oktobru se je glavnemu tajništvu sinode zdelo potrebno, »da v odprtem in iskrenem pogovoru prisluhnejo vsem škofovskim konferencam po svetu,« kot je dejal kardinal Grech. Vsi škofje vesoljne Cerkve naj bi občutili, »da imajo spremstvo na sinodalni poti«. Tema vesoljne sinode je »Za sinodalno Cerkev: skupnost, sodelovanje in poslanstvo«.

Prva faza zaključena do aprila 2022

Končno zasedanje škofov oktobra 2023 v Vatikanu boda na željo papeža Frančiška pripravljali v sinodalnih procesih na škofijski ravni. Ob tem naj bi škofije, redovne skupnosti in teološke fakultete zbrale in izmenjale svoje ideje, izkušnje in vprašanja o močnejši sinodalni Cerkvi. Ta prva faza naj trajala približno do aprila 2022.

Na podlagi odzivov prve faze bo sinodalno tajništvo pripravilo prvi delovni dokument, o njem pa se bodo nato posvetovali škofje na celinski ravni. Odzivi na drugo fazo naj bi bili do marca 2023 zbrani v drugem delovnem dokumentu, ki bo služil kot izhodišče za škofovsko zasedanje v Vatikanu oktobra 2023. Tematskih predlogov papež doslej ni predstavil; njegova največja želja je, da bi v Cerkvi pozorneje in bolje prisluhnili drug drugemu ter ob tem po možnosti izkoristili izkušnje in ideje vseh vernikov.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh