Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: v velikem tednu in ob veliki noči molite za Ukrajino!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 03. 2022 / 10:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2022 / 10:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: v velikem tednu in ob veliki noči molite za Ukrajino!
Velikonočno bogoslužje s papežem Frančiškom leta 2021. FOTO: Vatican Media

Vatikan: v velikem tednu in ob veliki noči molite za Ukrajino!

Vatikanska Kongregacija za bogoslužje v luči upadanja števila okužb z novim koronavirusom v letošnjem letu ne daje posebnih bogoslužnih priporočil za obhajanje velikega tedna in velikonočnih praznikov, vernike pa poziva k spoštovanju predpisov glede epidemije, ki veljajo v vsaki državi posebej, in predvsem k molitvi za mir v Ukrajini.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

V izjavi, ki sta jo podpisala Arthur Roche, prefekt omenjene kongregacije, in njen tajnik Vittorio Francesco Viola, je zapisano, da epidemija na splošno pojema, čeprav se to od države do države razlikuje, poroča spletni portal Vatican News. Glede na izboljšane razmere ni več treba upoštevati konkretnih navodil za bogoslužno obhajanja velikega tedna in velikonočnih praznikov v letu 2022:

Glede na izboljšane razmere ni več treba upoštevati konkretnih navodil za bogoslužno obhajanja velikega tedna in velikonočnih praznikov v letu 2022.

»Izkušnje, ki so jih škofovske konference pridobile v zadnjih letih, nam zagotovo omogočajo, da se različnih razmer lotimo na najprimernejši način, pri tem pa pazimo, da vedno spoštujemo obredna merila, ki jih vsebujejo bogoslužne knjige,« je zapisano v izjavi, zato »vse lahko le prosimo, naj bodo previdni ter se izogibajo gestam in ravnanju, ki bi lahko pomenili tveganje. Vsaka ocena in odločitev mora biti vedno sprejeta v soglasju s škofovsko konferenco, ki bo upoštevala predpise pristojnih civilnih oblasti v različnih državah.«

Skupaj s papežem molimo za Ukrajino

Tudi pri Kongregaciji za bogoslužje v sporočilu spominjajo na nujno prošnjo papeža Frančiška, naj molimo in prosimo Boga za milost miru v Ukrajini ter da bi se ta »gnusna vojna« končala. Kot so še zapisali, želijo »poleg Ukrajine spomniti tudi na vse druge spore v številnih državah po svetu, ki so žal vse številčnejši: razmere, ki jih je papež Frančišek opisal kot tretjo svetovno vojno po koščkih«.

V skladu z Rimskim misalom je krajevnemu škofu v posebno nujnih okoliščinah dovoljeno vstaviti poseben molitveni ali mašni namen.

Kongregacija se pridružuje tem molitvam za mir. Že zdaj, kot poudarjajo, molijo »za vse naše brate in sestre, ki se soočajo s krutostjo vojne, predvsem v Ukrajini«, in ob tem spominjajo, da je v skladu z Rimskim misalom krajevnemu škofu v posebno nujnih okoliščinah dovoljeno vstaviti poseben molitveni ali mašni namen.

»Naj praznovanje velike noči vsakomur prinese upanje, ki raste le iz Gospodovega vstajenja,« je ob koncu zapisano v sporočilu vatikanske kongregacije, ki je v zadnjih dveh letih, zaznamovanih z epidemijo, ponujala smernice v pomoč škofom in vernikom pri njihovi nalogi »ocenjevanja konkretnih razmer in skrbi za duhovno blaginjo vernikov« ter vsem kristjanom »pomagala živeti veliki teden, središče celotnega bogoslužnega leta«.

Nalaganje
Nazaj na vrh