Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: po koronapremoru znova križev pot v Koloseju

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 03. 2022 / 11:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.03.2022 / 11:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: po koronapremoru znova križev pot v Koloseju
Avtor letošnjih meditacij za molitev križevega pota v Koloseju še ni znan. FOTO: Vatican Media (arhivski posnetek iz leta 2018)

Vatikan: po koronapremoru znova križev pot v Koloseju

Po dveh letih premora zaradi epidemije koronavirusne bolezni se ob letošnji veliki noči v Vatikan vrača delček normalnosti: glede na program papeževih obveznosti, ki ga je objavila prefektura Papeške hiše, sveti oče največjega krščanskega praznika ne bo več obhajal sam ali v številčno močno omejenem občestvu.

Na program se vrača tudi doživet vrhunec obhajanja velikega tedna in velikonočnih praznikov v Rimu: križev pot v Koloseju na veliki petek. Avtor letošnjih meditacij za to priložnost še ni znan, lani so premišljevanja ob postajah križevega pota pripravili otroci.

Urbi et Orbi kot običajno na Trgu sv. Petra

Prav tako bo papež Frančišek na velikonočno nedeljo, 17. aprila, znova podelil tradicionalni blagoslov »Urbi et orbi« z lože bazilike sv. Petra v Vatikanu. S tamkajšnjega tiskovnega urada pa še niso sporočili, kakšne obveznosti papeža čakajo na veliki četrtek, ko je tradicionalno obiskoval različne socialne ali kazenske zavode v italijanski prestolnici in umival noge tamkajšnjim varovancem.

Papeževo potovanje na Malto je predvideno 2. in 3. aprila.

Program papeževih obveznosti za meseca april in maj, ki ga je objavila prefektura Papeške hiše, potrjuje tudi apostolsko potovanje na Malto in deset kanonizacij. Potovanje na Malto je predvideno 2. in 3. aprila, podrobnejših podatkov prefektura Papeške hiše po navedbah spletnega portala Vatican News tokrat ni sporočila. Teden dni pozneje, na cvetno nedeljo, bo papež ob 10. uri obhajal slovesno bogoslužje na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Krizmeno mašo bo daroval 14. aprila ob 9. uri in 30 minut v baziliki sv. Petra.

Tradicionalni velikonočni blagoslov leta 2019. FOTO: Vatican Media

Na veliko soboto zvečer bo voditelj vesoljne Katoliške cerkve ob 19. uri in 30 minut obhajal slovesno velikonočno vigilijo v baziliki sv. Petra. Na veliko noč je sveta maša predvidena ob 10. uri, po maši pa bo papež opoldne z lože Petrove bazilike podelil tradicionalni velikonočni blagoslov.

Kanonizacija Charlesa de Foucaulda in Titusa Brandsmaja

Teden dni pozneje, na belo nedeljo ali nedeljo Božjega usmiljenja, bo sveti oče obhajal slovesno bogoslužje v baziliki sv. Petra.

V mesecu maju je predvidena še kanonizacija desetih svetniških kandidatov, med katerimi sta tudi Charles de Foucauld in Titus Brandsma.

Kupi v trgovini

Postni čas
Križevi poti slovenskih pokrajin
Molitveniki
8,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh