Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Meditacije za križev pot v Koloseju letos pripravljajo zaporniki

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 03. 2020 / 08:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2020 / 10:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Meditacije za križev pot v Koloseju letos pripravljajo zaporniki

Meditacije za križev pot v Koloseju letos pripravljajo zaporniki

Papež je za pripravo besedil prosil zaporniško župnijo v Padovi.

Foto: Vatican Media

Papež Frančišek je napovedal, da so letošnje meditacije za križev pot, ki ga na veliki petek tradicionalno molijo v Koloseju, pripravili zaporniki iz italijanskega državnega zapora »Due Palazzi« v Padovi. Novico je sporočil v pismu, ki ga je včeraj objavil padovski dnevnik Il Mattino. Odločil se je za zapor, »da bi nam tudi tokrat korak narekovali zadnji«, je pojasnil papež.

Želel si je, da bi bile letošnje meditacije »koralno delo«, s prispevki »vseh različnih obrazov, ki sestavljajo svet zaporov: žrtev, obsojenih, stražnikov, prostovoljcev, družin zapornikov, nadzornih sodnikov, učiteljev, Cerkve, nedolžnih ljudi, ki so včasih krivično obtoženi«. Po papeževih besedah je zapor »kalejdoskop različnih razmer«, kjer vedno obstaja tveganje, da se bomo osredinili na eno samo podrobnost, na škodo celote. »Vstajenje človeka nikoli ni delo posameznika, temveč sodelovanja celotne skupnosti,« je prepričan sveti oče.

Papež Frančišek priznava, da ga je branje letošnjih meditacij »ganilo«: »Občutil sem, da sem del te zgodbe, počutil sem se kot brat tistemu, ki je storil veliko napak, in kot tisti, ki je privolil, da mu bo stal ob strani in mu pomagal, da se znova dvigne.«

Iskanje ravnotežja med usmiljenjem in pravičnostjo po papeževih besedah ni preprosto; toda ko to ravnotežje dosežemo, ima od tega korist celotna družba. Papež se je nato zahvalil »zaporniški župniji« in vsem, ki delajo v popravnih zavodih: »Naj Bog blagoslovi dobro srce vseh tistih, ki se brezbrižnosti zoperstavljajo z nežnostjo.«

Pripravo meditacij za križev pot v Koloseju, ki se ga običajno udeleži več deset tisoč vernikov, papež vsako leto zaupa drugemu avtorju. Lani je besedilo pripravila italijanska redovnica Eugenia Bonetti, ki si prizadeva za žrtve trgovine z ljudmi; leto prej so o Jezusovem trpljenju premišljevali rimski dijaki in študentje. Zaporniki doslej pri križevem potu še niso sodelovali.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh