Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan voščil budistom ob prazniku vesak

Objava: 03. 05. 2013 / 07:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan voščil budistom ob prazniku vesak

Papeški svet za medverski dialog v voščilu poudarja priložnost za prijateljski dialog in tesno sodelovanje ter potrebo po skupnem prizadevanju za zaščito življenja.

Vatikan je budistom izrekel voščilo ob bližajočem se prazniku vesak, največjem budističnem slavju. Katoliška Cerkev je izrazila 'iskreno spoštovanje do vašega plemenitega verskega izročila', kot je v voščilu zapisal predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, kardinal Jean-Louis Tauran. Kardinal je v voščilu obenem pozval k 'obnovi prijateljskega dialoga in tesnega sodelovanja' in izpostavil nekatere skupne vrednote, kot so spoštovanje življenja, kontemplacija, tišina in preprostost.

Po besedah predsednika omenjenega papeškega sveta bi si morali kristjani in budisti skupaj prizadevati za zaščito življenja. Spoštovanje življenja je 'vogelni kamen budistične etike', kar je povsem v skladu s krščansko zapovedjo 'ne ubijaj'. Življenje na zemlji je ogroženo z različnimi oblikami zla. 'Te tragične razmere tako budiste kot kristjane spodbujajo, da si med seboj podamo roke in grožnjam človeškemu življenju snamemo masko z obraza ter prebudimo etično vest pri pripadnikih naših skupnosti', je zapisal kardinal Tauran. Na ta način bomo postali resnični delavci za mir in bomo ljubili, varovali in pospeševali človeško življenje v vseh njegovih razsežnostih.

Tudi papež Frančišek je ob začetku svojega pontifikata poudaril pomen medverskega dialoga in prijateljstva med svetovnimi veroizpovedmi. Tauran je ob tem spomnil na dokument drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965) z naslovom 'Nostra Aetate' (V našem času), ki govori o odnosu katoliške Cerkve do drugih religij. V njem je zapisano, da 'katoliška Cerkev ne zavrača, kar je resničnega in svetega v drugih veroizpovedih'.

Na praznik vesak se budisti spominjajo življenjske poti utemeljitelja svoje vere, Bude Sidharte Gautame. V letošnjem letu praznik vesak obhajajo 25. maja.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh