Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan voščil hindujcem ob tradicionalnem prazniku luči

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 11. 2020 / 08:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2020 / 16:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan voščil hindujcem ob tradicionalnem prazniku luči

Kardinal Ayuso: v času epidemije znova zanetimo ozračje upanja.

FOTO: Vatican Media

Vatikan je v obdobju letošnje epidemije koronavirusa hindujske vernike ob njihovem tradicionalnem prazniku luči pozval k skupnemu upanju in solidarnosti. Kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot, predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, je vsem hindujcem voščil za praznik deepavali, ki ga letos obhajajo 14. novembra. »Sredi težav epidemije koronavirusne bolezni 19 naj ta pomemben praznik prežene oblake strahu, tesnobe in vsake bojazni ter misli in srca napolni z lučjo prijateljstva, velikodušnosti in solidarnosti,« je v sporočilu omenjenega papeškega sveta zapisal kardinal Ayuso.

To upanje, piše kardinal, »temelji na prepričanju, da nas Bog, ki nas je ustvaril in nas podpira, ne bo nikoli zapustil«, čeprav se nam to upanje sredi vseh težkih posledic epidemije v vsakdanjem življenju, na gospodarskem, vzgojno-izobraževalnem in zdravstvenem, pa tudi verskem področju včasih ne zdi utemeljeno.

Solidarnost je danes pot, ki vodi iz krize

Po drugi strani, piše Ayuso, je epidemija okrepila tudi pozitivne lastnosti človeka, kot so solidarnost, občutek odgovornosti in medsebojna pomoč, zaupanje v Božjo previdnost pa nas navdihuje z optimizmom in voljo za vnovično prižiganje upanja sredi naših družb. Na ta način lahko jasneje spoznamo, kako pomembno je »naše sobivanje, dejstvo, da si med seboj pripadamo, in da drug drugega potrebujemo za blaginjo vseh in našega skupnega doma. Po besedah papeža Frančiška je »solidarnost danes pot, ki vodi v svet po epidemiji, k ozdravitvi naših medosebnih družbenih bolezni; pot, ki vodi iz krize«.

Z večdnevnim praznikom luči hindujci slavijo zmago dobrega nad zlom, resnice nad lažjo in življenja nad smrtjo. Vatikan ob tej priložnosti hindujcem tradicionalno nameni pozdravno sporočilo, letos že petindvajsetič. Hindujci za kristjani in muslimani predstavljajo tretjo največjo versko skupnost na svetu.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh