Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan zahteva več prizadevanj v boju proti gobavosti

Objava: 31. 01. 2012 / 09:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan zahteva več prizadevanj v boju proti gobavosti

Število novih okužb je sicer močno upadlo, kar pa ne sme biti razlog za zmanjšanje oskrbe in obravnave obolelih.

Vatikan je vlade po vsem svetu in mednarodne organizacije pozval k večjim prizadevanjem v boju proti gobavosti. Bolj bi morali spodbujati brezplačno izdajo zdravil proti tej hudi bolezni, je zapisano v poslanici Papeškega sveta za pastoralo zdravja ob nedavnem svetovnem dnevu obolelih za gobavostjo, ki smo ga v katoliški Cerkvi obhajali minulo nedeljo. Število novih okužb je sicer močno upadlo, kar pa ne sme biti razlog za zmanjšanje oskrbe in obravnave obolelih.

Vatikan je obenem vlade in človekoljubne organizacije pozval k izrazitejšem preprečevanju izbruha bolezni. Ne sme biti stvar zgolj v tem, da omejujemo širjenje gobavosti in oskrbujemo bolnike, pač pa je potrebno izboljšati izobrazbo in higieno na področjih, kjer obstaja večje tveganje za okužbe, je zapisal predsednik omenjenega papeškega sveta, nadškof Zygmunt Zimowski. Potrebno je tudi spodbujati ponovno vključevanje ozdravljenih gobavih bolnikov v družbo.

Nadškof Zimowski je ozdravljene gobave bolnike pozval, naj svoje znanje širijo naprej in bolnikom nudijo moralno podporo. Na ta način bodo pomagali svojemu bližnjemu in skrbeli za zdravje v celotni družbi, je še zapisano v poslanici. Ponovno pridobljeno zdravje pomeni več kot le telesno ozdravitev, gre za znamenje odrešenja, ki ga je Bog ljudem podaril preko Jezusa Kristusa.

Po statističnih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je v letu 2010 izbruhnilo 230.000 novih okužb z gobavostjo, medtem ko je bila leta 1985 ta številka okoli 5,2 milijona. Katoliška Cerkev po vsem svetu vodi okoli petsto postaj za gobavce, večino izmed njih najdemo v Aziji in Afriki.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh