Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: zahvala angažiranim ženskam v Cerkvi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 03. 2022 / 15:28
Oznake: Cerkev, Praznik, Vatikan
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.03.2022 / 15:41
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Vatikan: zahvala angažiranim ženskam v Cerkvi

Vatikan: zahvala angažiranim ženskam v Cerkvi
S. Nathalie Becquart. FOTO: Vatican Media
Vatikan se ženskam zahvaljuje za njihovo sodelovanje v Cerkvi, predvsem tudi v trenutnem procesu reform.

Ženske so pogosto gonilna sila v ozadju sinodalnega procesa, je v sporočilu ob mednarodnem dnevu žena zapisala podtajnica vatikanskega sinodalnega tajništva, s. Nathalie Becquart.

Sinodalni proces je čudovita priložnost, da se močneje prisluhne tudi glasu žensk ter v Cerkev vnese njihove izkušnje, njihovo občutljivost in njihovo preudarnost.

Sinodalni proces je čudovita priložnost, da se močneje prisluhne tudi glasu žensk ter v Cerkev vnese njihove izkušnje, njihovo občutljivost in njihovo preudarnost, piše Becquartova. Francoska teologinja se zahvaljuje ženskam, ki se »s srcem in vsemi pristojnostmi« angažirajo v krajevnih Cerkvah in sinodalnih komisijah, »da bi Cerkvi pomagale živeti sinodalno spreobrnjenje«.

Becquartova deluje na vodilnem položaju v vatikanskem sinodalnem tajništvu. Kot podtajnica je prva ženska z glasovalno pravico pri škofovski sinodi. Redovnica sodeluje pri organizaciji vesoljne sinode »Za sinodalno Cerkev: občestvo, sodelovanje, poslanstvo«. Za razliko od prejšnjih škofovskih sinodalnih zasedanj ta ni predvidena kot enkratni dogodek, temveč kot proces na treh stopnjah. Na ta način bo pri tem lahko sodelovalo čim večje število vernikov.

Nathalie Becquart je kot podtajnica v vatikanskem sinodalnem tajništvu prva ženska z glasovalno pravico pri škofovski sinodi.

S slovesnim odprtjem v vatikanski baziliki sv. Petra oktobra lani se je začela trenutna krajevna faza, v kateri se udeleženci na župnijski in škofijski ravni posvetujejo na podlagi pripravljalnega dokumenta. Na podlagi teh rezultatov se bodo škofje nato sestali na posvetu na celinski ravni, zadnjo fazo pa predstavlja škofovsko sinodalno zasedanje oktobra 2023 v Vatikanu.

Nalaganje
Nazaj na vrh