Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan zaključil cepitveno kampanjo za rimske brezdomce

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 31. 05. 2021 / 10:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2021 / 12:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan zaključil cepitveno kampanjo za rimske brezdomce

Vatikan zaključil cepitveno kampanjo za rimske brezdomce

Cepljenje pomoči potrebnih nadaljujejo v mednarodnem okviru.

Cepljenje begunca v Jordaniji FOTO: Vatican Media

V Vatikanu so minuli konec tedna z drugim odmerkom protikoronskega cepiva cepili še zadnjih tristo od skupno 1.800 pomoči potrebnih v mestu Rim. S tem je ekipa papeževega »socialnega delavca« kardinala Konrada Krajewskega po navedbah spletnega portala Vatican News zaključila cepitveno kampanjo, ki jo je začela v letošnjem januarju. »To so ljudje z ulice, iz različnih domov, ki v Italiji nimajo pravice do brezplačnega cepljenja,« je pojasnil kardinal Krajewski. »To je bil trenutek milosti za nevidne prebivalce mesta, ki pa so v resnici še kako vidni,« je kardinal pojasnil v pogovoru za Radio Vatikan.

Cepivo je prejelo tudi nekaj prostovoljcev, ki zaradi starosti v Italiji še niso prišli na vrsto za cepljenje. Cepitvena kampanja pa se bo nadaljevala v mednarodnem okviru: prek papeških nunciatur po vsem svetu naj bi preostalo cepivo dali na voljo še državam v Afriki in Aziji, ki potrebujejo tovrstno pomoč, je pojasnil kardinal Krajewski ter ob tem izrecno omenil Madagaskar, Venezuelo, Ekvador in Indijo.

Vatikan si že od vsega začetka prizadeva za globalno cepljenje

Sveti sedež si že od izbruha koronaepidemije prizadeva za globalno cepitveno kampanjo, v kateri bi bila cepiva dostopna tudi prebivalcem revnih držav. Produkcijo in razdeljevanje cepiva bi morali globalno razširiti in pravičneje razporediti, so pozvali pristojni v Vatikanu. Toda spoznanje, da se proti virusu trajnostno in dolgoročno lahko borimo le solidarno in globalno, se v svetovni politiki zaenkrat še ni uveljavilo.

»Papež Frančišek je že večkrat izpostavil potrebo po univerzalni dostopnosti do cepiv, saj je izredno zaskrbljen zaradi globoke vrzeli med bogatimi in revnimi državami,« je pojasnil kardinal Krajewski. Pomoč rimskim brezdomcem je le majhen zidak v vatikanskih pobudah za pomoč v boju proti koronaepidemiji: »Od začetka epidemije si je papež prek svoje socialne službe prizadeval pomagati ljudem na obrobju, pa tudi vsem, za katere sicer skrbijo v ustanovah v okolici Vatikana. Revnejšim državam je daroval tudi več naprav za predihavanje.«

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh