Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan zaključil prvi del vizitacije na Irskem

Objava: 07. 06. 2011 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan zaključil prvi del vizitacije na Irskem

Objava izsledkov apostolske vizitacije, ki je bila izvršena kot posledica škandalov glede spolnih zlorab v irski Cerkvi, predvidoma prihodnje leto.

Vatikan je zaključil prvi del apostolske vizitacije, ki je bila izvršena kot posledica škandalov glede spolnih zlorab v irski Cerkvi. Kardinali in škofje, ki jim je bila zaupana preiskava, so svoja poročila že oddali pristojnim vatikanskim službam, so včeraj sporočili s Tiskovnega urada Svetega sedeža. V začetku prihodnjega leta naj bi bili v obliki enotnega poročila objavljeni izsledki apostolske vizitacije, poročilo pa naj bi vsebovalo tudi smernice za prihodnost Cerkve na Irskem.

Kot so napovedali v Vatikanu, bosta kongregaciji za škofe in katoliško vzgojo irskim škofom v prihodnjih mesecih podali smernice za 'duhovno prenovo' v škofijah in semeniščih. Prva ocena poročila vizitatorjev namreč kaže, da v irskih škofijah in semeniščih nadaljnje vizitacije ne bodo potrebne, saj so si vizitatorji uspeli ustvariti zadovoljivo podobo položaja Cerkve na Irskem.

Kongregacija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega delovanja pa se je odločila, da bo v nekaterih samostanih in središčih redovnih skupnosti s preiskavo nadaljevala.

Papež Benedikt XVI. je apostolsko vizitacijo v Cerkvi na Irskem napovedal v pastirskem pismu irskim katoličanom marca 2010, potem ko je bilo obelodanjeno, da so v irski Cerkvi desetletja dolgo sistematično zamolčevali primere številnih spolnih zlorab. Osem vizitatorjev je s svojim delom pričelo lanskega novembra.

Preiskava, ki je zajela štiri metropolitske nadškofije, semenišča in redovne skupnosti, je bila po prvih ocenah uspešna, v Vatikanu pa se zahvaljujejo vsem udeleženim za njihovo sodelovanje. Vizitatorji so preverili, ali obstaja medsebojna povezanost med različnimi strukturami krajevne Cerkve, semenišči in redovnimi skupnostmi, da bi jih bilo vredno podpreti na poti temeljite duhovne prenove, ki jo izvaja irska Cerkev. Preverili pa so tudi učinkovitost postopkov pri odzivanju na primere zlorab in trenutne oblike pomoči žrtvam zlorab.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh