Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan zapira akte o procesu Vatileaks

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 12. 2016 / 09:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan zapira akte o procesu Vatileaks

87-stranska utemeljitev razsodbe predstavlja argumente obsodbe obeh glavnih obtožencev.

Vatikan je minuli konec tedna objavil utemeljitev razsodbe v zadnjem procesu ob aferi Vatileaks. 87-stranski dokument predstavlja postopek in argumente, ki so 7. julija letos privedli do obsodbe obeh glavnih obtožencev, Lucia Angela Vallejo Balde in Francesce Chaouqui. Španskega duhovnika Valleja, ki je bil edini primoran odslužiti tudi zaporno kazen, je papež Frančišek minuli teden pomilostil. Chaouquijeva je že na začetku prejela pogojno kazen.

Objavo dokumentov dan pred božičem je tiskovni urad Svetega sedeža utemeljil s pojasnilom, da je bila dokončna razsodba 22. decembra izročena v hrambo sodni pisarni. S tem je proces glede predaje zaupnih vatikanskih dokumentov časnikarjem uradno zaključen.

Vallejo, nekdanji tajnik prefekture za gospodarska vprašanja pri Svetem sedežu, je bil po skoraj osemmesečnem procesu zaradi predaje zaupnih informacij obsojen na 18-mesečni odvzem prostosti. Chaouquijeva je zaradi sodelovanja pri predaji prejela desetmesečno pogojno kazen. Nekdanji Vallejov pomočnik, Nicola Maio, se je kazni izognil, prav tako tudi italijanska časnikarja Gianluigi Nuzzi in Emiliano Fittipaldi, ki sta zaupne informacije objavila.

Papež Frančišek je Valleju minuli teden odobril pogojni izpust iz zapora. Vatikan je ob tem opozoril, da je obsojeni »odslužil že več kot polovico kazni«. Za Valleja pa je zaključeno kakršno koli delovno razmerje z Vatikanom; cerkveno pravno je za duhovnik znova pristojen škof njegove domače škofije Astorga. Vallejova kazen ni bila preklicana, ampak le spremenjena v pogojno.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh