Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan zavrača očitke irske vlade

Objava: 05. 09. 2011 / 08:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan zavrača očitke irske vlade

Preiskav v primerih zlorab po navedbah iz Vatikana niso nikoli ovirali, saj Vatikan nikoli ni poskušal spodkopati irskega pravnega sistema ali ovirati državnih služb pri izvajanju njihovih dolžnosti.

Vatikan je zavrnil očitke irske vlade, da je oviral razjasnitev škandala glede spolnih zlorab v irski Cerkvi. Preiskave v škofiji Cloyne 'niso na nikakršen način ovirali ali nanjo kakor koli vplivali', so zapisali v odprtem pismu irski vladi minulo soboto. Vatikan nikoli ni poskušal spodkopati irskega pravnega sistema ali ovirati državnih služb pri izvajanju njihovih dolžnosti. V dokumentu je obenem izraženo razumevanje za bes vseh žrtev spolnega nasilja in njihovih družin zaradi predhodnega ravnanja irske Cerkve.

V Vatikanu so izrazili tudi začudenje nad obtožbami irskega predsednika vlade, Ende Kennyja, v spodnjem domu irskega parlamenta, saj imajo do 'nekaterih stališč tega govora precejšnje zadržke'. Predvsem očitek, da je Sveti sedež oviral preiskavo v suvereni, demokratični državi, je povsem neutemeljen. Poročila preiskovalnih komisij o primerih spolnih zlorab, ki so temelj za omenjene obtožbe, so popolnoma brez podlage za domnevo, da se je Vatikan vmešaval v notranje zadeve irske države.

Tudi pri neposrednem odzivu škofij in redovnih skupnosti Vatikan ni sodeloval. Vedno pa so pripravljeni priskočiti na pomoč pri objektivnem opazovanju in predlogih za boj proti spolnim zlorabam. Dvaintridesetstranski odgovor na vprašanja irske vlade je minulo soboto v Vatikanu namestnik vatikanskega zunanjega ministra, Ettore Balestrero, izročil sodelavki irskega veleposlaništva pri Svetem sedežu.

Najnovejša kriza v odnosih med Dublinom in Rimom se je pričela po objavi poročila o ravnanju cerkvenih in državnih uradnikov v primeru spolnih zlorab v škofiji Cloyne. 20. julija letos je irski predsednik vlade Enda Kenny v svojem govor v parlamentu ostro napadel Vatikan. Med drugim je Vatikanu očital, da je na Irskem še leta 2008 opustil pregon kazenskih dejanj. Po besedah premiera Kennyja so se poigravali 's posilstvi in mučenjem otrok, da bi zavarovali dobro ime svojih ustanov'.

V poročilu o škofiji Cloyne so bile preiskane obtožbe proti devetnajstim duhovnikom, vložene med leti 1930 in 1990. Omenjene so bile tudi obtožbe proti nekdanjemu škofu v Cloynu, štiriinsedemdesetletnemu Johnu Mageeju, ki naj bi na čelo poljubil nekega semeniščnika. Smernice delovanja v primerih spolnih zlorab, ki jih je leta 1996 sprejela Irska škofovska konferenca, so v poročilu pozitivno ocenjene. Vatikanu očitajo, da je še leta 1997 te smernice označil kot neskladne s cerkvenim pravom, zaradi česar naj bi bile tudi ovirane preiskave na Irskem.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh