Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanska diplomacija in kubanski oporečniki

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 21. 09. 2015 / 15:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanska diplomacija in kubanski oporečniki

Frančišek se je bil z njimi pripravljen srečati »mimogrede«, ne pa tudi uradno.

Papež Frančišek je bil med nedeljskim obiskom na havanski nunciaturi pripravljen na »mimobežno« srečanje s kubanskimi oporečniki, ni pa si želel uradnega srečanja z njimi: tako je na tiskovni konferenci v Havani pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Do srečanja sicer ni prišlo, stiki so bili zgolj telefonski. Kot je pojasnil p. Lombardi, o razlogih za neuspeh nima nikakršnih podatkov, ki ni želel potrditi poročil, da so oporečnikom – med njimi tudi tiskovni predstavnici »Žensk v belem, Berti Soler – tik pred dogovorjenim srečanjem za več ur odvzeli prostost.



Španski in latinskoameriški mediji so pred tem poročali, kako so varnostne sile Solerjevi in Marthi Beatriz Roque, ki velja za ostrega katoliškega krititika kubanskega režima, preprečile, da bi v Apostolski palači obiskale papeža Frančiška. Solerjeva je izjavila, da so proti njej uporabili »telesno in verbalno nasilje«.

V uradnem programu papeževega obiska na Kubi ni predvidenega srečanja s tamkajšnjimi oporečniki. Benedikt XVI. in Janez Paval II. se na Kubi leta 2012 in 1998 nista srečala z nasprotniki režima.

P. Lombardija je na tiskovni konferenci spremljal kubanski »paznik«, ki je med pogovorom s časnikarji ves čas sedel ob njem. Odgovor na vprašanje glede oporečnikov je zato malce omehčal: predvideno je bilo kratko srečanje, zakaj pa do njega ni prišlo, mu ni znano; morda so nekateri oporečniki udeležbo odpovedali sami.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh