Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski astronom (tudi) o vesoljskem turizmu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 07. 2021 / 13:04
Oznake: Cerkev, Družba, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2021 / 13:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski astronom (tudi) o vesoljskem turizmu
Za vesolje bi morali skrbeti podobno kot za Zemljo, meni vatikanski astronom FOTO: Vatican Media

Vatikanski astronom (tudi) o vesoljskem turizmu

Glavni vatikanski astronom p. Guy Consolmagno meni, da bi morali v prizadevanjih za vesoljski turizem poenotiti pravila za obiskovanje vesolja.

68-letni jezuit je v pogovoru za spletni portal Vatican News pojasnil, da si pozornosti človeštva ne zasluži le planet Zemlja, saj je celotni kozmos del Božjega stvarstva, ki ga velja ohraniti. Tudi za vesolje bi morali po njegovem mnenju skrbeti tako, kot si za ohranitev našega skupnega planeta želi papež Frančišek, kar je jasno izrazil v svoji okoljski okrožnici Hvaljen, moj Gospod.

Celotni kozmos je del Božjega stvarstva.

Glede raketnih prevozov, ki naj bi jih vesoljska podjetja za dobro plačilo ponujala morebitnim strankam, vatikanski izvedenec vidi potrebo po čim hitrejšem ukrepanju. Po njegovem mnenju bodo potrebni mednarodni predpisi, »s katerimi se bodo strinjali vsi udeleženi«. Zagotoviti bi bilo treba, da zaradi vedno večjega števila satelitov ne bi prihajalo do trkov. Takšni primeri bi lahko »povzročili kaos za vse«, je v premislek ponudil vodja vatikanske zvezdarne. Redni komercialni poleti v vesolje naj bi se namreč začeli že prihodnje leto, število potnikov pa vztrajno narašča: po zadnjih podatkih so doslej prodali že okoli 600 »vozovnic«.

Uveljavljeni podjetniki, kot sta recimo ustanovitelj Amazona Jeff Bezos in lastnik založbe Virgin Richard Branson, so nazadnje poskrbeli za naslovnice medijev z zasebnimi »izleti« v vesolje. Mnogi vlagatelji vidijo v cvetoči panogi izjemno privlačen poslovni model. P. Consolmagno prepovedi tovrstnih projektov ne zagovarja. Prepričan je, da ne bi bilo prav, če bi zaprli vrata človeški radovednosti in želji po odkrivanju novega.

Vatikanska zvezdarna FOTO: Vatican Media

Vesolje, polje številnih novih odkritij

P. Consolmagno, izvedenec na področju planetarne astronomije, je v pogovoru za vatikanski spletni portal pojasnil, da zahvaljujoč napredku v znanosti »modro nebo nad nami ni kakšna neprebojna ovira, ki nas skriva pred vsem ostalim svetom«. Ljudje dejansko že lahko potujemo v vesolje in se vračamo z različnimi vzorci, ki jih potem preiskujejo tudi v laboratoriju vatikanske zvezdarne v Castel Gandolfu.

Modro nebo nad nami ni neprebojna ovira, ki nas skriva pred vsem ostalim svetom.

Ameriški jezuit je pojasnil, da je navdušen nad svojo še vedno rastočo zbirko več kot tisočih meteoritov, ki čakajo na preiskavo, v sodelovanju z drugimi znanstveniki v ZDA pa ugotavljajo, kako se ti kamni fizično spreminjajo pri zelo nizkih temperaturah, podobnih kot v vesolju, opazujejo njihovo rast, spremembe in razvoj v času.

Sredstva za potovanje v vesolje

Na vprašanje o velikanskih vsotah denarja, potrebnih za potovanje v vesolje, ki bi jih morda bolje uporabili kot pomoč ubogim, p. Consolmagno sicer priznava, da bi veliko drugih pobud lahko imelo korist od tega denarja, toda »ker nismo zgolj živali, ki morajo zgolj jesti, potrebujemo tudi hrano za dušo«. Po njegovem mnenju je treba zadostiti človeški radovednosti in vztrajno iskati odgovore na vprašanja: Kdo sem? Od kod prihajam? V kakšnem odnosu sem s stvarstvom?

P. Consolmagno je ob koncu pogovora vsakogar povabil, naj ponoči stopi ven in nekaj časa posveti premišljevanju o zvezdah in luni, ob tem pa naj ne pozabi, da je »svet dosti večji od naših vsakdanjih skrbi«.

Kupi v trgovini

Ali bi krstili Nezemljana?
Družbena vprašanja
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh