Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski časnik obsoja »veličastni« pogreb mafijskega šefa

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 25. 08. 2015 / 07:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanski časnik obsoja »veličastni« pogreb mafijskega šefa

L'Osservatore Romano: »Glasna in vulgarna demonstracija moči.«

Vatikanski časnik L'Osservatore Romano je izrekel ostro kritiko pompozne pogrebne slovesnosti za nekega mafijskega šefa v italijanski prestolnici. Pogreb voditelja klana Vittoria Casamonice konec minulega tedna se je prelevil v »glasno in vulgarno demonstracijo moči«, so zapisali v prispevku v vatikanskem časniku. Pogreb, ki naj bi bil po krščanskem razumevanju slovesen in dostojanstven, je družina pokojnika uprizorila kot medijski spektakel.

Žal je bil znova ustvarjen vtis, da med mafijo in katoliško Cerkvijo vlada nekakšen »tihi sporazum«. Pisec članka je ob tem opozoril na jasno stališče papeža Frančiška, ki je med obiskom Kalabrije junija lani članom organiziranega kriminala izrekel izobčenje. Nadškof v škofiji Catanzaro-Squillace, Vincenzo Bertolone, je za L'Osservatore pojasnil, da Cerkev mrtvim članom mafije pogreba sicer ne odreka, da pa mora biti ta izpeljan v preprosti in dostojni obliki.

Rimska škofija pojasnjuje, da ni bila obveščena o škandalozni pogrebni slovesnosti v eni izmed župnij na vzhodu mesta. Pred obredom so krsto s posmrtnimi ostanki mafijskega šefa v cerkev pripeljali na kočiji, ki jo je vleklo šest konj, pred cerkvijo, kjer je domači župnik obhajal pogrebno slovesnost, pa je godba na pihala igrala skladbe iz hollywoodskega epa »Boter«. O pogrebu so poročali na naslovnicah svetovnih medijev, ob tem pa je bila ostre kritike deležna tudi katoliška Cerkev.

»Ko bi bili prej vedeli, bi bili gotovo ukrepali«, je v pogovoru za časnik Avvenire pojasnil za to območje pristojni pomožni škof Giuseppe Marciante. »Takšnega pogreba gotovo ne bi sprejeli.« Za pogreb je pred začetkom vedel le domači župnik. Kardinal vikar Agostino Vallini je duhovnika poklical na osebni pogovor.

Mafijski klan Casamonica sodi med t.i. »mafijo prestolnice«. Več članov družine bo zaradi obtožb hude korupcije in pranja denarja 5. novembra v Rimu stopilo pred sodišče.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Nalaganje
Nazaj na vrh