Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski državni tajnik: »Cerkev ne išče privilegijev!«

Za vas piše:
I.V.
Objava: 03. 02. 2016 / 20:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski državni tajnik: »Cerkev ne išče privilegijev!«

Vatikanski državni tajnik: »Cerkev ne išče privilegijev!«

Kardinal Pietro Parolin je odgovarjal na vprašanja urednika Družine Francija Petriča. Intervju bo objavljen v tiskani izdaji.

Na drugi dan svojega obiska v Sloveniji, v sredo, 3. februarja, se je kardinal Parolin v novi nunciaturi srečal z novinarji katoliških medijev. O aktualnih vprašanjih Cerkve, Slovenije in sveta se je z njim za Družino pogovarjal odgovorni urednik Franci Petrič.


S kardinalom Parolinom se je v prostorih nove nunciature pogovarjal urednik Družine Franci Petrič (foto Igor Vojinovič)


Na vprašanje o nadaljnji ureditvi odnosov med Slovenijo in Svetim sedežem in novih sporazumih, ki so bili napovedani, a do njih ni prišlo, je državni tajnik odgovoril: »Podpisani sporazum je v vsakem primeru temeljni sporazum, ki priznava pravni status katoliške Cerkve in zagotavlja temeljni okvir, znotraj katerega bomo lahko sklenili nove sporazume, ki jih ta, temeljni, predvideva v 14. členu. Škofovska konferenca je že določila katere so prednostne težave, ki jih je potrebno v nadaljevanju urediti, na primer duhovna oskrba v vojski, vprašanje katoliških šol, cerkvene nepremičnine namenjene za verske potrebe, in druge. O tem smo govorili s predstavniki oblasti in moram povedati, da sem pri njih naletel na razumevanje in pripravljenost na sodelovanje o teh temah. Sedaj je pred nami naloga, da začnemo delati v skupnih delovnih skupinah, kjer bodo natančneje opredelili ta nerešena vprašanja in konkretno predlagali rešitve zanje. Vse to pa je usmerjeno k ustanovitvi bilateralne komisije, ki bo pristojna za uresničevanje teh predlogov."
Pri tem vprašanju je kardinal poudaril dve smernici: »Prva je glede metode dela, to pa je dialog. Moramo ohraniti dialog. Papež neutrudno ponavlja ravno to: danes je dialog edina možna metoda za rešitev težav današnjega sveta. Teh težav, kot vemo, je veliko, papež govori celo o tretji svetovni vojni 'po koščkih'. Drug pomemben poudarek je ta, da pri svojih prizadevanjih za sklenitev sporazumom z državami Cerkev želi izključno blagor vseh držav. Včasih slišimo, da Cerkev išče privilegije. Cerkev ne išče privilegijev! Cerkev želi preprosto služiti - na prvem mestu katoliškemu občestvu, obenem pa vsem ljudem. Zato je tudi ureditev bilateralnih odnosov vedno namenjeno za večji blagor človeka in za večji blagor družbe.«
Kardinal Parolin je v pogovoru z urednikom Petričem v nadaljevanju z vatikanske razdalje pogledal na Slovenijo, tudi na bolečo preizkušnjo zaradi finančnega zloma mariborske nadškofije, govorila sta o uspešnem referendumu za zaščito družine in zakonske zveze, o sprejemanju beguncev, soočanju s terorizmom in preganjanjem kristjanov, ki vključuje tudi mučeništva, in o prizadevanjih vatikanske diplomacije v tej smeri; govorila sta tudi o drugih temah, kot so varstvo okolja, družbena angažiranost katoličanov in trajnostna ekonomija, o reformi vatikanske kurije in drugih vprašanjih. Kardinal se je ozrl tudi na svojo mladost in se pri tem pošalil, da je bilo najtežje vprašanje ravno tisto, kako nagovarjati današnje mlade ...
Pogovor bomo objavili v prihodnji tiskani številki Družine.


Urednik Družine Franci Petrič je gostitelju nunciju Juliuszu Januszu in kardinalu Parolinu podaril sveže izvode Družine, kjer je gost iz Vatikana že na naslovnici pred novim mozaikom p. Rupnika v novi kapeli nunciature (foto Igor Vojinovič)


Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh