Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski državni tajnik nagovoril katoliške časnikarje

Objava: 07. 10. 2010 / 07:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanski državni tajnik nagovoril katoliške časnikarje

Kardinal Bertone je včeraj daroval sveto mašo za udeležence svetovnega kongresa o katoliškem tisku.

Vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone je včeraj v vatikanski baziliki svetega Petra daroval sveto mašo za udeležence svetovnega kongresa o katoliškem tisku, ki v organizaciji Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja od ponedeljka do danes poteka v Vatikanu. Kakih dvesto udeležencev kongresa, novinarjev in medijskih strokovnjakov, ki prihajajo iz petinosemdesetih držav, razpravlja o vlogi katoliškega tiska, o njegovem položaju danes, v digitalnem svetu, in o tem, kakšna je njegova prihodnost, govora pa je tudi o mestu katoliškega tiska na svetovnem spletu in v novih medijih.

Kardinal Bertone je v nagovoru poudaril, da so katoliški množični mediji poklicani k informiranju in vzgajanju, saj na ta način prispevajo svoj delež k oznanjevanju Kristusa in odprtosti družbe za Boga, in sicer politično, gospodarsko in versko nepristransko. Kardinal Bertone je spomnil, da množični mediji nikoli niso povsem nepristranski in nevtralni, temveč so vedno sredstvo in sporočilo, ki ustvarjajo novo kulturo. Zato so, meni kardinal, odgovorni za komunikacijske procese in poklicani k ustvarjanju takšne kulture, ki spoštuje dostojanstvo in vrednoto človeške osebe, kot je ob lanskoletnem svetovnem dnevu medijev poudaril sveti oče Benedikt XVI.

Po mnenju kardinala Bertoneja še posebej veliko odgovornost nosijo katoliški mediji v različnih državah. Tako kot drugi mediji so tudi katoliški poklicani informirati in vzgajati, obenem pa so dolžni prispevati k oznanjevanju Kristusa in odprtosti družbe za Boga. Naloga katoliških medijev je tudi ta, da spoštljivo in jasno ter z upoštevanjem različnih stališč kažejo na sprejemljivost povezave med razumom in vero. Kardinal Bertone je ob tem opozoril na vedno prisotne skušnjave in predstavnike katoliških medijev pozval, naj ne podležejo skušnjavam političnih, gospodarskih ali verskih interesov, saj bodo le tako lahko služili tistemu, kar je italijanski pisatelj Alessandro Manzoni imenoval sveta resnica.

Papežev državni tajnik je udeležence svetovnega kongresa o katoliškem tisku še povabil, naj svoje delo naslonijo na Boga. Sklicujoč se na Božjo besedo, ki so jo prebirali pri sveti maši, je izpostavil še nujno potrebo po oznanjevanju evangelija, predvsem pa po evangelizaciji ubogih, kar je prva poklicanost Cerkve in vsakega krščenega.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh