Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski dvokolesnik za Frančiška

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 06. 2015 / 09:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanski dvokolesnik za Frančiška

Mladi mehaniki so za papeža obnovili star moped.

Skupina najstnikov, dijakov italijanske srednje šole, ki jo vodijo salezijanci, je ob papeževem obisku v Torinu svetemu očetu v dar obnovila staro motorno kolo.



Moped, model Itom iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, so Frančišku predstavili med obiskom pri salezijancih, mladi mehaniki pa ga bodo papežu izročili med zasebno avdienco v Vatikanu v bližnji prihodnosti.

Minulo nedeljo se je pred cerkvijo Marije Pomočnice v torinski četrti Valdocco zbralo okoli 10.000 mladih. Veliko jih obiskuje salezijanske šole v Italiji, pa tudi drugod po svetu. Ko je papež stopil iz cerkve, da bi nagovoril mlade in jih blagoslovil, je na svoji desni zagledal obnovljeni dvokolesnik. Vozilo so uredili na salezijanski poklicni šoli v mestu Bra v severni Italiji.

»Dijaki so z učiteljevo pomočjo motor razstavili, ga obnovili, prebarvali na belo in rumeno, barve vatikanske zastave, in ga prekrili z zaščitnim cinkovim premazom«, je pojasnil eden izmed učiteljev, Gianfranco Morra. Kot je pojasnil, je šola projekt predlagal v pismu papežu Frančišku. »Od njegovega spremstva smo dobili pozitiven odgovor, rečeno je bilo, da je bila naša pobuda z veseljem sprejeta«, je dejal Morra.

V pismu so papežu predstavili zgodbo poklicne šole v mestu Bra, ki je bila ustanovljena leta 1959, najprej pa so začeli s tečaji tesarstva. »Nato smo dodali pouk industrijske mehanike, avtomobilske mehanike, odprli smo tudi avtomehanično delavnico z ustreznim orodjem, tako da svojim dijakom lahko nudimo širol spekter izobrazbe«, pojasnjuje učitelj.

Na šoli je trenutno okoli 600 dijakov. Približno 90 jih obiskuje program za avtomehanike. Morra je še dejal, da dijaki in učitelji zdaj »pričakujejo vabilo na zasebno avdienco s papežem Frančiškom, da mu bodo obnovljeni moped lahko osebno izročili«.

Sv Janez Bosko, ustanovitelj salezijancev, je poklicne šole v Italiji ustanovil z namenom, da bi mlade iz revnejših družin naučil poklica, kar je v 19. stoletju veljalo za revolucionarno idejo. Letos obhajamo 200-letnico njegovega rojstva.

Vir: CNA
Foto: CNA

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh