Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski izredni kovanec za Ukrajino v trenutku razprodan

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 06. 2022 / 08:48
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.06.2022 / 08:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski izredni kovanec za Ukrajino v trenutku razprodan
Ves izkupiček od prodaje izrednih kovancev bo namenjen za človekoljubno pomoč Ukrajini. FOTO: Vatican Media

Vatikanski izredni kovanec za Ukrajino v trenutku razprodan

V Vatikanski kovnici so skovali izredne kovance za pomoč prebivalcem Ukrajine, ti pa so med verniki in zbiralci naleteli na izjemen odziv.

Prvih tri tisoč kovancev je bilo v trenutku razprodanih, so po navedbah spletnega portala Vatican News minuli konec tedna sporočili z vatikanskega urada za numizmatiko. Kmalu naj bi v prodajo prišlo še dva tisoč srebrnih kovancev, ki bodo na voljo za 50 evrov, mogoče pa jih bo naročiti tudi prek spleta. Ves izkupiček od prodaje bo namenjen za človekoljubno pomoč Ukrajini.

Motiv z naslovom »Mir v Ukrajini« prikazuje tri ljudi, ki bežijo iz mesta, uničenega zaradi bomb, med njimi je tudi otrok s plišasto igračko. Hrbtno stran krasi golob miru nad grbom papeža Frančiška. Po navedbah kovnice je to prvi kovanec te vrste, v kovnici pa so se s tem odzvali na papeževe pozive k miru ter pomoči beguncem in ljudem, ki so v vojni vse izgubili. Mauro Olivieri iz Vatikanske kovnice je dejal, da na ta način želijo storiti nekaj dobrega in pomagati ukrajinskemu prebivalstvu, ki trpi zaradi vojne.

FOTO: Vatican Media

Velikodušnost zbirateljev in navdušencev dokazuje, da je bila odločitev za izdajo kovanca pravilna, poroča Radio Vatikan. Od 20. maja je bilo prodanih že skoraj vseh 3.000 kosov prve izdaje, prošnje za nakup izrednega kovanca so prišle tudi neposredno iz Ukrajine.

Premer kovanca je 3 centimetre in pol, masa pa dobrih 23 gramov srebra. Na obeh straneh pa sta podpisani umetnici Daniela Longo in Orietta Rossi, ki sta kovanec oblikovali in že nekaj časa sodelujeta z Vatikansko kovnico. Na prednji strani je upodobljen golob z razprtimi krili, ki v kljunu drži oljčno vejico – ta podoba je že od nekdaj simbol miru. Med krili je zapisan del molitve, ki jo je papež Frančišek molil ob koncu splošne avdience, 16. marca 2022: »Gospod Jezus, rojen pod bombami v Kijevu, mrtev v maminem naročju v bunkerju v Harkovu, dvajsetleten poslan na fronto, usmili se nas.« Besede so zapisane v polkrogu in spominjajo na mavrico. Njihov avtor je neapeljski škof Domenico Battaglia.

FOTO: Vatican Media

Na hrbtni strani medalje je prikazana družina, sestavljena iz treh generacij žensk, ki bežijo pred vojno: ostarela mati, žena in hči vojaka, ki je na fronti. Za njihovimi hrbti so stavbe, uničene zaradi bombardiranja, tla okoli njih pa so prekrita z ruševinami.

Kovanec je v prodaji v belem ovitku z zlatim papeškim grbom, na škatli pa je upodobljen papež Frančišek, ki moli. Ob njem je zapis »Mir v Ukrajini« v italijanščini, beseda »mir« pa še v latinščini in ukrajinščini.

FOTO: Vatican Media

FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Vatikanski tajni arhiv
Zgodovina
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh