Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski izvedenec Politi: Papežu manjka politična razsežnost

Objava: 10. 02. 2012 / 09:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikanski izvedenec Politi: Papežu manjka politična razsežnost

Toda Benedikt XVI. naredi vtis ‘s svojo resnicoljubnostjo in globino, s kakršno obravnava etična vprašanja’.

Vatikanski izvedenec Marco Politi pri papežu Benediktu XVI. pogreša tankočutnost za vladanje. V času njegovega papeževanja se je prisotnost Svetega sedeža v svetovni politiki zmanjšala, je italijanski časnikar pojasnil v pogovoru za nemški časnik ‘Christ und Welt’, ki ga povzema avstrijska katoliška agencija Kathpress. Papežu manjka razsežnost politika. Po premikih v arabskem svetu ‘leto dni ni povedal ničesar pomembnega, čeprav so se dogodki odvijali skorajda pod njegovim oknom v Sredozemlju’.

Zato pa Benedikt XVI. naredi vtis ‘s svojo resnicoljubnostjo in globino, s kakršno obravnava etična vprašanja’, meni Politi. Po besedah dolgoletnega vatikanskega dopisnika za italijanski časnik ‘La Repubblica’ je to ‘prvi papež, ki uporablja besedo ‘kondom’, ne da bi ob tem trenil z očesom’.

Politi svojo tezo podkrepi z besedami, da je Benedikt XVI. osamljen in da mu primanjkuje stikov z ljudmi. Kot pojasnjuje, papež obeduje ‘le s svojimi najožjimi sodelavci’, s svojim tiskovnim predstavnikom ‘pa se ne sreča dneve ali celo tedne’.

Vatikanski diplomati se morajo precej potruditi za sprejem pri svetem očetu, ki mu po Politijevih besedah primanjkuje ‘občutka za geopolitični položaj’. Zaradi ‘plašljivosti pri odločanju’ Benedikt XVI. tudi ni poskrbel za pretirane spremembe v rimski kuriji. Vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone, ki vodi operativne posle pri Svetem sedežu, nima nikakršnih diplomatskih izkušenj in v kuriji velja za posebneža, je kritičen Politi in pripomni, da si je ‘teoretik za svojega državnega tajnika izbral še enega teoretika’.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh