Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikanski muzeji Peruju vrnili tri starodavne mumije

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 10. 2022 / 13:46
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2022 / 13:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikanski muzeji Peruju vrnili tri starodavne mumije
Več stoletij stare mumije so bile doslej del zbirke vatikanskega etnološkega muzeja Anima Mundi. FOTO: Vatican Media

Vatikanski muzeji Peruju vrnili tri starodavne mumije

Vatikanski muzeji so Peruju vrnili tri starodavne mumije: predsednik Governatorata države mesta Vatikan, kardinal Fernando Vergez Alzaga, jih je včeraj v prostorih muzejev izročil perujskemu zunanjemu ministru Cesarju Rodrigu Landi Arroyu.

Več stoletij stare mumije so bile doslej del zbirke vatikanskega etnološkega muzeja Anima Mundi. Kot poroča spletni portal Vatican News, bodo morali v Peruju opraviti preiskave, da bi ugotovili točno starost artefaktov. Znano pa je, da so jih našli na nadmorski višini tri tisoč metrov v perujskih Andih ob toku reke Ucayali, pritoka Amazonke.

Papež Frančišek in perujski zunanji minister César Rodrigo Landa Arroyo. FOTO: Vatican Media

Po besedah ministra Lande Peru med drugim pridobiva arheološko gradivo tudi iz Združenih držav Amerike in Čila ter upa, da bo s tem nadaljeval tudi v prihodnje.

Leta 2010 je muzej začel izvajati projekt repatriacije človeških posmrtnih ostankov. Kot so pojasnili v muzeju, so s tem želeli pokazati, da jih ne smemo obravnavati kot umetniška dela ali zbirateljske predmete. Pred tem so posmrtne ostanke že vrnili v Ekvador.

Starodavne mumije. FOTO: Vatican Media

Etnološki oddelek Vatikanskih muzejev je leta 1925 ustanovil papež Pij XI. (1922-1939) in ga opremil z umetninami zunajevropskih kultur. Takrat so papežu v dar poslali več kot sto tisoč del z vsega sveta, med njimi tudi tri mumije iz Peruja.

Nalaganje
Nazaj na vrh